1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Руски учени изобретиха суперкондензатор

Руски учени изобретиха суперкондензатор

Новите фотокондензатори могат да се използват непрекъснато в продължение на 15 години

Учени от Института по физика "Лебедев" към Руската академия на науките (ФИАН) са разработили устройство, което преобразува слънчевата енергия в електрическа и успоредно с това я натрупва с висока плътност в двоен електрически слой елекродиоди на основата на различни нанопорести материали, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Уникалният прибор - фотоелектрохимически суперкондензатор - може да бъде използван в слънчеви електроцентрали и осветителни системи за частни и държавни учреждения. В основата на устройството са залегнали уникални нанопорести въглеродни материали.

Благодарение на тях един кубически сантиметър от суперкондензатора може да натрупа средно милион пъти повече енергия, отколкото обикновените класически кондензатори.

Икономическата полза е много голяма - 1 кВт електрическа енергия струва 3-3,5 пъти по-малко. Освен това новите фотокондензатори могат да се използват непрекъснато в продължение на 15 години. Специалистите съобщават, че при достатъчно финансиране промишленото производство на новите устройства може да започне след 4 години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.