1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Асоциацията на зърнопроизводителите готви протести, заради неизпълнени ангажименти от страна на правителството

Асоциацията на зърнопроизводителите готви протести, заради неизпълнени ангажименти от страна на правителството

От Асоциацията са изпратили протестно писмо до премиера Бойко Борисов

Асоциацията на зърнопроизводителите обявява готовност за протестни действия, заради неизпълнени ангажименти от страна на правителството. Споразумението между Асоциацията и кабинета беше подписано в края на март, след поредния протест на земеделците, пише cross-bg.net.

По думите на председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Радослав Христов една от конфликтните точки бил отказът на правителството да възстановява акциза на горивото за земеделски нужди.

"Тази държавна помощ беше договорена между Националната асоциация на зърнопроизводителите и правителството, която трябваше да бъде факт от 1 януари 2011 година. След протеста през месец март министър Дянков даде обещание, че независимо от закъснението ще бъдем компенсирани за първите 6 месеца, а за вторите държавната помощ ще се прилага. Към настоящия момент възможност за прилагане на тази държавна помощ все още няма", заяви Христов.

70 млн. лв. трябваше да бъдат заложени в бюджета за целта. Според Радослав Христов, България е единствената страна в Европейския съюз, в която земеделците не получават такава помощ. Все още не са договорени и националните доплащания на площ, които фермерите ще получават следващите години, припомни Христов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.