1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Парламентът прие промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи

Парламентът прие промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи

Предложените от ПГ на ГЕРБ промени са приети на първо четене

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, предложени от ПГ на ГЕРБ и отхвърли предложението за поправка в закона на депутата от ПГ на Синята коалиция Лъчезар Тошев, предаде агенция „Фокус”.

Депутатите от управляващото мнозинство предлагат административно разпределение на земите, които не се обработват, на различни ползватели. Депутатът от ПГ на Коалиция за България Михаил Миков смята, че такова разпределение не се налага, тъй като собственикът на земя е дал на друг да я обработва и без изрично споразумение, но просто не е подал административен документ.

Председателят на земеделската комисия Десислава Танева обясни, че за „бяло петно” се счита земя, за която не е сключен договор за обработване между собственик и ползвател. „Основният проблем е в нерегламентираната обработка на земя. Истината е, че земята ще се обработва, защото от нея се изкарва доход и „бели петна” не означават необработваеми земи, защото такива са само 4% в страната”, допълни тя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.