1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. 12-метрова аламана ще се издига в стария град на Созопол

12-метрова аламана ще се издига в стария град на Созопол

Автентичният прототип на лодките ще бъде изработен от странджански дъб

12-метрова аламана ще се издига в стария град на Созопол. Работата по този проект, финансиран от общината, стартира преди дни под ръководстовото на майстор Димитър Хрусов.

Автентичният прототип на лодките, с които местните рибари са извършвали промишлен риболов, ще бъде изработен от странджански дъб. "Това е най-здравият дървен материал, с който хората навремето са разполагали, за построяването на своите аламани", обясни Димитър Хрусов, цитиран от Дарик радио.

Ще бъдат изработени гребла за 8 гребци, а външната част на лодката ще бъде с оригинална дърворезба. Всяка аламана е имала екипаж от 10 души, един капитан, управляващ посоката на лодката и осем гребци. До средата на миналия век в Созопол все още са извършвали риболов с аламани.

В присъствието на кмета на Созопол Панайот Рейзи и зам. кмета Катя Стоянова, с водосвет, отслужен от отец Иван, бе дадена благословията за строителството на старинната лодка. Тя ще бъде най-новата атракция, която ще запознава туристите със славната риболовна история. Старта на изграждането е ознаменуван и от старинен ритуал за вграждане на метална монета в основата на лодката, за да бъде здрава и желязна в своя поход в морето.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.