1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Висока цена на пшеницата от новата реколта в Добричко

Висока цена на пшеницата от новата реколта в Добричко

Снимка:

474 кг от декар е средният добив в Добруджа

До 420 лева за тон достигна цената на пшеницата от новата реколта, съобщиха зърнопроизводители от Добричка област пред репортер на AGRO.BG. За първи път цената на зърното достига тези нива още в началото и по време на жътвената кампания. За последните 10–14 дни се отчита скок от 50–60 лева, коментираха още фермери. В началото на жътвата зърно от новата реколта се изкупуваше на нива от 360–370 лева за тон. Като причина за поскъпването на новата пшеница анализатори посочват както лошата реколта в световен мащаб, така и пропадането на посеви в страни, традиционни производители на пшеница като Украйна, Русия, Румъния.  

474 кг от декар са средните добиви в Добричка област. В някои общини средните показатели достигат 600 кг от декар. Най-ниските добиви са от порядъка на 380–390 кг от декар. Според производителите качеството на пшеницата е много високо, но падналите регионални валежи в съчетание с рекордните температури могат да влошат показателите и да намалят добивите. Въпреки това лабораторните данни показват високо съдържание на глутен – между 25 и 30. Всичко това е предпоставка за отлични хлебопекарни качества на произведеното зърно.

Данните от прибраната пшеница показват, че добивите в момента се доближават до миналогодишните. През лятото на 2011 г. в Добричка област бяха пожънати средно по 471 кг пшеница от декар. 1,114 млн. декара с пшеница се прибират сега в цяла Добричка област. По официални данни вече са реколтирани 75% от посевите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.