1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Българската банка за развитие и Асоциацията на месопреработвателите в България подписаха споразумение

Българската банка за развитие и Асоциацията на месопреработвателите в България подписаха споразумение

Събитието поставя началото на нова мащабна инициатива в подкрепа на българския бизнес

Българската банка за развитие (ББР) и  Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) подписаха днес споразумение за сътрудничество. Меморандумът беше парафиран от Асен Ягодин, главен изп. директор на финансовата институция и Кирил Вътев, председател на УС на АМБ.

Събитието поставя началото на нова мащабна инициатива в подкрепа на българския бизнес. В рамките на програма „Партньори” банката ще предоставя индивидуални консултации и бизнес кредитиране за членовете на местни браншови организации. Плановете на ББР с помощта на програма „Партньори” да бъдат отпуснати над 150 млн. лева нови кредити за малки и средни предприятия (МСП).

От средата на 2011 г. ББР предприема активни действия, насочени към облекчаване условията за финансиране на българския бизнес. В тази насока банката договори четири нови кредитни линии от международни финансови институции на стойност 240 млн. лева, на която база стартира две нови програми за предоставяне на  кредити при облекчени условия в партньорство с местни банки. В допълнение, през последната година ББР отпусна директно нови 135 млн. лева за българския бизнес.

„За малко повече от година успяхме да реорганизираме и активизираме дейността на ББР до ниво, отговарящо на потенциала на банката. Кредитният ни портфейл нарасна с 26% спрямо нивото от юни 2011 г. и само този факт говори достатъчно за намеренията ни като пазарно присъствие. В следващите месеци ще се стремим да запазим това темпо, като ще разчитаме както на директното кредитиране, така и на стартиране на нова кредитна програма с участието на други банки. Очаквам в най-скоро време да стартира и гаранционната схема по Програмата за развитие на селските райони, където групата ББР гарантира отпускането на кредити за над 1.3 млрд.лева”, заяви Асен Ягодин.

Месната промишленост заема важно място в производството на хранителни продукти и по оборот секторът се нарежда на трето място след хлебопроизводството и захарната промишленост. Това е така,  защото в продължение на 20 години се изградиха и успешно работят над 400 български предприятия и те осигуряват работа на около 20 000 души. Надявам се, че сътрудничеството с ББР, което стартира днес ще даде нови възможности на нашите членове да развиват все по-успешно своята дейност и да произвеждат все по-добри месни продукти за българските потребители, както и ще подпомогне успешното развитие на цялата българска икономика“, заяви Кирил Вътев.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.