1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Днес е Международният ден на правото да знам

Днес е Международният ден на правото да знам

Отбелязва се по инициатива на Международната мрежа на защитниците на свободата на информацията

Днес е международният ден на правото да знам. Отбелязва се по инициатива на Международната мрежа на защитниците на свободата на информацията.

Решението за обявяването му е взето в София през 2002 г. По този повод за десети път ПДИ връчва годишни награди за принос в областта на свободата на информация. Целта на ежегодните награди е: да се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация; да се насърчават институциите да изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация /ЗДОИ/, да бъдат прозрачни и отчетни пред обществото; да се посочат институциите, които грубо нарушават правото на достъп до информация.

През пролетта ПДИ представи годишния си доклад за оценка на състоянието на достъпа на гражданите до информация. Изследвани бяха 474 институции на централната и регионалната администрация, държавните комисии и агенции, техните регионални поделения, общините. В изготвения рейтинг най-прозрачна се оказва община Добрич, а сред 15 -те министерства класацията се води от военното, образователното и финансовото. А в дъното стоят МВР, министерствата на земеделието и на външните работи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.