1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Има опасност да бъде спряна ПРСР заради нарушения на зам.-министър Боянова

Има опасност да бъде спряна ПРСР заради нарушения на зам.-министър Боянова

Това каза на брифинг в парламента депутатът от Коалиция за България Димчо Михалевски

Има опасност да бъде спряна Програмата за развитие на селските райони заради нарушения на зам.-министъра на земеделието и храните Светлана Боянова. Това каза на брифинг в парламента депутатът от Коалиция за България Димчо Михалевски, предаде Агенция „Фокус”.

„И днес излезлите данни за зам.-министър Светлана Боянова, за която всички разбрахме, че подписва каквото й подават, очевидно има и друга роля – за активна намеса в различните оценки по европейските програми. Това е явно нарушение на всички правила и процедури, което може да доведе до отнемане на акредитацията на Програмата за развитие на селските райони, на Разплащателната агенция и до спиране на програмата. Това е изключително тежък инцидент”, обясни Михалевски.

„Имаме информация, че завършилата в края на миналата година проверка от одитори от ЕК е констатирала в МЗХ и специално в управляващия орган, чийто ръководител е Светлана Боянова, нарушаване на процедурните правила и на контролите, които са разписани за прозрачност, честност, справедливост на тази програма. В момента има назначена тематична проверка от Европейската сметна палата, която ако се произнесе негативно и потвърди тези предварителни констатации на одиторите, означава стоп на Програмата за развитие на селските райони. Това, съчетано със загубата на средства преди дни от 51 милиона евро, показва, че в МЗХ и в правителството нещата въобще не са добре”, коментира депутатът.

„Има разписани правила на контрол на четири очи, подписване на различни нива. Намесата на ръководител в оценъчния процес чрез внушения, докладвания, смяна на комисиите е абсолютно недопустимо. Това е политическо вмешателство и натиск в прозрачността, справедливостта и конкурентните правила на програмата. Това е абсолютно условиe за спиране на програмата”, обясни Михалевски. „Ние настояваме незабавно за политическа отговорност още днес. В правомощията на премиера е да прецени каква да е тя”, каза още той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.