1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Стара Загора са отчетени повишени стойности на фини прахови частици и на сероводород

В Стара Загора са отчетени повишени стойности на фини прахови частици и на сероводород

Била е превишена и среднодневната допустима норма от 0,003 микрограма, определена от екологичното законодателство

Повишени стойности на фини прахови частици и на сероводород са отчетени от автоматичната станция на РИОСВ - Стара Загора през изминалото денонощие. Превишението на нормата за фини прахови частици, регистрирано и в други градове на страната, е 1,2 пъти. Експозицията на отровния газ сероводород започва да се повишава и да достига пределно допустимата максимално еднократна доза от 0,005 микрограма на кубичен метър още след 0 часа на 10-и януари и това продължава 16 поредни часа, което означава, че е била превишена и среднодневната допустима норма от 0,003 микрограма, определена от екологичното законодателство, информира БНР.

В края на миналата година в района на Зелен клин в Стара Загора бяха отчетени превишения на нормите за азотен диоксид и сероводород. Министър Нона Караджова заяви, че причините са трафикът и битовото отопление, но в същото време обяви, че министерството не е длъжно да посочва източниците на обгазяването. 

В началото на следващата седмица ВМРО ще покани на консултации в Стара Загора политическите партии, представени в Общинския съвет, за да обсъдят темата за поискания референдум за закриване на полигона Змейово. Вчера кметът на града Живко Тодоров заяви, че подкрепя идеята. 

От Гражданската инициатива „За чист въздух“ търсят съдействието на международни екологични организации за подкрепа. На 8-и януари те изпратиха отворено писмо до председателя на Комисията по петициите към ЕП, която прие тяхна подписка с 30 хиляди подписа срещу обгазяванията на региона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.