1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Община Банско внесе в МОСВ проект за управление на парк "Пирин"

Община Банско внесе в МОСВ проект за управление на парк "Пирин"

Целта на предложенията е да се даде възможност за изготвяне на проекти за развитие на ски зони

Община Банско внесе в МОСВ проект на изменение на Плана за управление на Национален парк "Пирин", съобщават от екоминистерството.

Проектът е внесен на 14 януари. Основните предложения в документа са насочени към промени в режимите, въведени с Плана за управление в т.нар. Зона за туризъм, която съгласно плана обхваща съществуващите ски зони над Банско и Добринище. Целта на предложенията е чрез промяна на режимите да се даде възможност за изготвяне на проекти за развитие на тези ски зони. Предложенията не съдържат конкретни инвестиционни обекти.

Процедурата за приемане на подобни проекти за промяна на режимите на планове за управление на паркове предвижда следното: Предстои предложенията да бъдат разгледани от Висшия експертен екологичен съвет /ВЕЕС/ - колегиален орган към министъра на околната среда и водите. Конкретните предложения на община Банско за промени в режимите ще бъдат публикувани за обществен достъп на интернет страниците на МОСВ и Дирекция НП "Пирин" най-малко 20 дни преди датата на заседанието на Висшия експертен екологичен съвет. При положително решение съветът предлага на министъра да внесе проекта за промяна в Плана за управление на парка за приемане от Министерски съвет, а при установени неточности или недостатъчна информация, го връща за доработване.

Ако предложенията на общината бъдат приети от Министерския съвет по съответната процедура, изготвените впоследствие планове и конкретни инвестиционни предложения ще бъдат подложени на Екологична оценка и Оценка за въздействието върху околната среда, включително и Оценка за съвместимост с НАТУРА зоната "Пирин", които подлежат на процедура за широко обществено обсъждане, уточняват още от МОСВ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.