1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Държавно ловно стопанство – гр. Балчик възстановява дъбови гори по Черноморието

Държавно ловно стопанство – гр. Балчик възстановява дъбови гори по Черноморието

3-годишният проект е на стойност 681 хиляди евро и се финансира по програма LIFE+

870 дка са засети с жълъди по проект „Запазване и възстановяване на дъбовите гори по Черноморието”. Други 280 дка ще бъдат залесени с 40 хиляди фиданки. Дейностите са извършени в рамките на проект „Запазване и възстановяване на дъбовите гори по Черноморието“, финансиран по програма LIFE + с основен бенефициент Държавно ловно стопанство - гр. Балчик. Форумът беше открит преди дни от директора на стопанството инж. Калинка Тодорова.

Проектът е на стойност 681 хиляди евро и се разработва за 3 години, като началото е поставено през януари 2011 г. Свързани бенефициенти са Държавното ловно стопанство Несебър, Изпълнителната агенция по горите – София и Опитната станция по дъбови гори – гр. Бургас.

Ловното стопанство в Балчик поставя основите на уникален опит, на базата на който ще се търси финансиране и за останалите ловни стопанство в страната. Целта е възстановяване и дългосрочно опазване на местни видове дъб по Черноморското крайбрежие чрез засаждане на жълъди и създаване на нови фиданки. Дейностите се изпълняват в две целеви области, които попадат в защитени зони от мрежата Натура 2000. Това са зоните „Долината на р. Батова“ и „Емине-Иракли“. И в двете области, представляващи автентичните черноморски дъбови гори, има големи територии във влошено състояние.

С дейностите по проекта ще се възстановят приоритетни дъбови местообитания на обща площ 1150 дка, ще се разработи план за действие за възстановяване и управление на тези места, ще се намали неблагоприятното въздействие от движението на хора и паша на животни върху част от тези територии, ще се подобри пожарната безопасност. Очакваният резултат е възстановяването на аборигенните видове дъб, което ще даде защита и подслон за местните диви животни. В района на р. Батова ще се изгради 12 км ограда, която свободно ще пропуска дивеча и едновременно ще препятства пашата на домашни животни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.