1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В 27 области днес са обявени оранжев или жълт код за опасни явления

В 27 области днес са обявени оранжев или жълт код за опасни явления

Снимка:

В Източна България и районите северно от планините вятърът ще бъде умерен и силен с пулсации до 25-29 м/сек

В 27 области днес са обявени оранжев или жълт код за опасни явления. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН). Днес ще има обстановка с умерен и силен южен вятър, ще има и валежи.

В Източна България и районите северно от планините вятърът ще бъде умерен и силен с пулсации до 25-29 м/сек. Температурите ще са високи – на места над 20 градуса, предаде Агенция „Фокус”.

За 9 области на страната е обявен оранжев код за силен вятър – Кърджали, Хасково, Стара Загора, Ямбол, Сливен, Търговище, Шумен, Габрово и Ловеч. Жълт код заради силен вятър ще има в 18 области – Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Русе, Разград, Велико Търново, Плевен, Враца, Монтана, София–област, София–град, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Смолян, Кюстендил и Перник.

Значителни количества валеж, между 20-30 л/кв.м, се очакват в областите Перник, Кюстендил, Благоевград и Смолян. В планините от областта, високите температури и силният южен вятър, ще създадат условия за интензивно снеготопене, предупреждават от НИМХ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.