1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. ЕК призова да се направят проверки за месо, съдържащо конско от Холандия

ЕК призова да се направят проверки за месо, съдържащо конско от Холандия

Снимка:

Резултатите трябва да бъдат предоставени на Брюксел идната седмица

Европейската комисия призова вчера, 11 април, всички страни членки да проверят пазарите си за продукти, съдържащи месо от холандска компания, заподозряна, че е пуснала на пазара 50 000 тона месо с недекларирано съдържание на конско, предаде ДПА.

"Въпросните продукти трябва да бъдат изтеглени, предстоят още проверки. На този етап произходът на месото е неизвестен, но холандските власти признаха, че говеждото е било смесвано с конско", каза говорителят на еврокомисията Фредерик Венсан.

След скандала с неозначено съдържание на конско месо, който избухна по-рано тази година, готови месни храни с говеждо са подложени на проверки в целия ЕС след препоръка на еврокомисията. Резултатите трябва да бъдат предоставени на Брюксел идната седмица, пише "Дневник".

Холандските власти съобщиха, че "мащабната измамна схема" в страната включва само една компания, каза Венсан без да посочи името.

Властите установиха, че 50 000 тона месо са били продадени на 132 компании в Холандия и на 370 производители в 16 страни членки на ЕС между януари 2011 г. и февруари 2013 година. Холандското правителство бе шокирано от скандала.

Холандските власти посочиха, че безопасността на месото не може да бъде гарантирана въпреки липсата на конкретни доказателства, че то е опасно за хората. Холандската партия за защита на животните призова да бъдат проведени парламентарни дебати по новото развитие на "месния скандал".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.