1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Българското правителство ще подкрепи забраната за пестицидите, заради които измират пчелите

Българското правителство ще подкрепи забраната за пестицидите, заради които измират пчелите

Снимка:

Това съобщи премиерът Марин Райков, който се срещна с протестиращите в столицата пчелни производители

България категорично ще гласува за забраната на неоникотиноидните пестициди. Това каза министър-председателят Марин Райков, който се срещна с участниците в националния протест „Да спасим пчелите“, състоял се пред Министерския съвет, съобщиха от правителствената информационна служба.

„Както в личен план, така и като ръководител на правителството подкрепям вашата позиция и смятам, че задължително трябва да бъдат забранени тези пестициди, защото без пчелите няма живот“, добави премиерът. По думите му страната ни ще подкрепи забраната на трите неоникотиноида и на 29 април, когато е второто гласуване на забраната на ниво ЕС, България ще гласува „за“.

Министърът на земеделието и храните проф. Иван Станков потвърди, че министерството ще следва указанието на премиера и ще гласува „за“ забраната при обсъждането на въпроса на 29 април 2013 г. на заседание на Апелативния комитет – продукти за растителна защита (неоникотиноиди/пчели) в Брюксел. Той добави, че е разработена Национална програма да подкрепа на пчеларството, която ще бъде защитавана в Брюксел.

През март Европейската комисия предложи нов регламент за ограничаване на условията на одобрение и употреба на активните вещества клотианидин, тиаметоксам, имидаклоприд. Предлага се забрана за продажба на семена, третирани с продукти за растителна защита, съдържащи тези активни вещества. На заседание на Постоянния комитет по хранителна верига и здравеопазване на животните в Брюксел на 13 и 14 март 2013 г. този проект на регламент не беше одобрен, тъй като 9 държави членки гласуваха „против” и не беше постигнато квалифицирано мнозинство. Затова предложението ще бъде разгледано отново в Апелативния комитет.

През пролетта на 2012 г. бе публикувана нова научна информация относно въздействието на неоникотиноидите върху пчелите. Комисията поиска от Европейския орган за безопасност на храните научно и техническо съдействие за оценката на тази нова информация, както и за прегледа на оценката на риска на неоникотиноидите по отношение на тяхното въздействие върху пчелите. В доклада на ЕОБХ за въздействието на неоникотиноидите върху здравето на пчелите (трите неоникотиноида - клотианидин (clothianidin), имидаклоприд (imidacloprid) и тиаметоксам (thiamethoxam)) се установява по-специално висок остър риск за пчелите от излагане чрез прах по отношение на няколко култури, от консумация на остатъчни вещества в замърсени цветен прашец и нектар по отношение на някои култури и от излагане чрез гутационна течност по отношение на царевицата. Съгласно предложението на Комисията забраната не е тотална и не обхваща цялата група на неоникотиноидните инсектициди, а само изброените три активни вещества.

В България излизат все по-тревожни сигнали за измиране на пчелни семейства, като смъртността през 2012 година рязко се е повишила. В Шуменска и Търговищка области зимната смъртност при пчелите е достигнала от 30 до 50%, в някои райони – Странджа, тя достига дори до 80-85%. Най-големият проблем пред пчеларството е използването на пестициди, от които се тровят пчелите. Проучване за 2011 г. сочи причините за загиване на пчелни семейства - отравяне с пестициди - 64%, заболявания - 29%, глад 5%, грешки - 2%.

Вижте видео за националния протест „Да спасим пчелите“...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.