1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. ЕК прие по-стриктни мерки за безопасност по цялата агрохранителна верига

ЕК прие по-стриктни мерки за безопасност по цялата агрохранителна верига

Снимка:

Пакетът предоставя модернизиран, опростен и съобразен в по-голяма степен с рисковете подход за защита на здравето

Европейската комисия прие пакет от мерки за по-стриктно спазване на стандартите за здравеопазване и безопасност по цялата агрохранителна верига. Безопасността на храните е от съществено значение, за да се спечели доверието на потребителите и да се осигури устойчивост на производството на храни, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Пакетът от мерки предоставя модернизиран, опростен и съобразен в по-голяма степен с рисковете подход за защита на здравето, както и по-ефикасни инструменти за контрол, за да се гарантира ефективното прилагане на нормативната уредба за функционирането на хранителната верига.

Той е отговор на призива за целесъобразно опростяване на нормативната уредба и по-интелигентно регулиране, като по този начин се намали административната тежест за предприятията и се опрости регулаторната среда, отбелязват от Брюксел. Особено внимание е обърнато на въздействието на тази нормативна уредба върху малките и средните предприятия и микропредприятията, като те са освободени от действието на нейните елементи, които причиняват най-големи разходи и са най-обременяващи.

В момента законодателството на Европейския съюз в областта на хранителната верига се състои от почти 70 нормативни акта. Чрез приетия пакет за реформи те ще бъдат сведени до пет нормативни акта, а бюрокрацията в процесите и процедурите за земеделските производители, животновъдите и стопанските субекти в хранителната промишленост (производители, преработватели и дистрибутори) ще се намали, за да могат те по-лесно да извършват професионалната си дейност.

"Предприятията ще ползват опростена нормативна уредба, основана на научните достижения и оценка на риска, която ще доведе до намаляване на административната тежест и до по-ефикасни процеси и мерки за финансиране и засилване на контрола, както и за ликвидиране на болести по животните и вредители по растенията. Потребителите ще се възползват от по-безопасни продукти и от по-ефективна и по-прозрачна система за контрол по цялата верига", отбелязва Еврокомисията в съобщението си.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.