1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В Средногорието стартира розоберът

В Средногорието стартира розоберът

Изкупната цена на цвета е около 2.50 - 2.60 лева за килограм

В средногорското село Отец Паисиево, община Калояново, вече набраха първите кошници с маслодайни рози. Тази година розоберът тръгва две седмици по-рано от обичайното заради горещата пролет. До края на седмицата се очаква кампанията да добие масов характер и в Карловско - Сопот, Климент, Пролом и др., където са едни от най-големите площи с роза, пише в. "Земя".

Розоберът стартира с изкупна цена на цвета около 2.50 - 2.60 лева за килограм. По 60 стотинки на килограм набран розов цвят се очаква да плащат розопроизводителите на берачите, ставката е постоянна от няколко години насам. Макар че състоянието на розовите насаждения е много по-добро от миналогодишното и храстите имат заложени много повече пъпки за цъфтеж, прогнозата за реколтата и рандемана от маслодайната роза все още е нестабилна - зависи от климатичните условия, коментират розопроизводителите и се молят за дъжд.

При хладна и дъждовна пролет се очаква розите да изцъфтяват постепенно и да дават добър рандеман. Началото на тазгодишния месец май обаче е с високи температури и суша, розите започват да цъфтят доста по-рано от обичайното.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.