1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 15 май - Световен ден за борба с климатичните промени

15 май - Световен ден за борба с климатичните промени

Изменението на климата е една от най-големите заплахи в живота на нашата планета

На 15 май се отбелязва Световният  ден за борба с климатичните промени. Той е обявен от министрите на страните членки на Рамковата конвенция на Обединените нации по изменение на климата, подписана на 5 юни 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия. Документът е ратифициран в нашата страна през март 1995 г.

Всяка година еколози и управляващи от цял свят координират действията си за намаляване тенденцията към глобално затопляне.

Изменението на климата е една от най-големите заплахи в живота на нашата планета. Употребата на въглища, петрол, газ, интензивното селско стопанство, изсичането на гори и много други човешки дейности увеличават количеството на парниковите газове във въздуха. Това води до повишаване температурата на Земята и от там – до стопяване на полярните ледове, качване равнището на океаните, наводняване на многолюдни ниски земи – както и до изчезването на стотици хиляди биологични видове, регулиращи качеството на околната среда, от което зависи нашето физическо функциониране като организми.

Глобалното затопляне е повишаването на  средната температурата на атмосферата и на световния  океан и се наблюдава през последните десетилетия. През 20-ти век средната температура се е повишила средно с  0.6 градуса, което води до парников ефект – затопляне на долната част на атмосферата. Източниците на парникови газове са природни и свързани с човешката дейност. Природните са изригването на вулкани и изветрянето на варовиковите скали, а човешките – горенето на изкопаеми горива – твърди, течни и газообразни.

Всяка година в атмосферата се изпускат 25 млрд. тона въглероден диокст, т.е. 70 млн. т на ден или 800 т за 8 секунди. Прочистването на горите, земеделието -  в това число паленето на стърнища, на растителни и други отпадъци допринасят за това. Последиците за човечеството са изключително неблагоприятни - ще се повиши температурата на Земята от 1.5 - 4.5 градуса при оптимистични прогнози до 7.7 при песимистичните; ще се повиши нивото на световния океан;  ще изчезнат цели островни групи и ще бъдат потопени крайбрежия; драстично ще се промени количеството и разпределението на валежите; ще се увеличи честотата на сушата и ураганите; ще изчезнат горски масиви, поради изменение на естествена им среда; половината от човечеството ще страда от недостиг на вода.

За да не се случи всичко това са необходими мерки на правителствата, най-вече свързани с преструктуриране на енергетиката и увеличаване използването на възобновими източници на енергия като вода, вятър, слънце, намиране на нови енергийни източници.

Ето и някои препоръки, спазването на които не изисква никакво усилие, но има ефект: изключването на зарядното от контакта, намаляване карането на кола, прането да се пере на по-ниска температура, смяна на крушките с енергоспестяващи,  да се зарежда биодизел, икономисване на парно и ток, ако продуктите във фризера не го изпълват, да се напълни с пликчета с вода, засаждане на дървета.

Само със смяната на една обикновена крушка с енергоспестяваща ще се намали със 70 кг въглеродния двуокис в атмосферата, а всяко дърво абсорбира 1 тон въглероден двуокис. Нега си помогнем сами и участваме в спасяването на Земята.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.