1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Предстои второто издание на Националния събор на овцевъдите в България

Предстои второто издание на Националния събор на овцевъдите в България

Събитието ще се проведе на 24, 25 и 26 май 2013 г. в Петропавловския манастир

На 24, 25 и 26 май 2013 г. в Петропавловски манастир ще се проведе Национален събор на овцевъдите в България. Той се организира от Националната асоциация за развъждане на Синтетична популация Българска млечна (НАРСПБМ) с любезното съдействие на Министерство на земеделието и храните. Мястото на провеждане е избрано неслучайно, тъй като подобни прояви са характерни основно за Южна България, но не са с подобен мащаб, а и Велико Търново е своеобразен център на страната и е удобна дестинация от всички краища на България.

На Второто издание на събора тази година, освен с досегашните състезания по доене и стрижба на овце, алея на занаятите, зона за директни продажби на продукти от овче и козе мляко и месо, чевермета по родопски, демонстрации по скоростна стрижба на овце, аукцион за племенни животни, включването на мини-мандрите, участие на фирми предлагащи различна селскостопанска техника и конкурси за най-добро сирене и кашкавал, има конкурсна част с фолклорна насоченост. Обявен е конкурс в три части, в който могат да участват всички ансамбли, любителски и професионални фолклорни формации към читалища и учебни заведения от цялата страна в следните категории:

1. Сценичен танц - изпълнение с тематична насоченост, свързано с характерен за съответната фолклорна област, танц за Гергьовден.

2. Надсвирване с типичните за овцевъдството дървени духови музикални инструменти /кавал, дудук, гайда, свирка, окарина и др./, като тематичното условие ще бъде овчарска мелодия.

3. Надпяване, като в тази част ще вземат участие само деца и юноши в неравностойно положение /сираци и инвалиди/. И тук тематиката ще бъде същата – овчарска песен.

Освен това в рамките на фолклорната програма, отново ще бъде предоставено поле за изява на общностите в България свързани с овцевъдството, като сега освен каракачаните участие ще вземат две формации от бесарабски българи в Молдова, както и представители на Армъните /власи, куцовласи/.

В частта за изложители е предвидено и международно участие в лицето на Румъния, като участниците от там ще изложат свои породи овце и кози, продукция от овче и козе мляко, месо и вълна, хляб, козунаци, характерни занаяти и ще запознаят българските посетители с различни особености на румънския фолклор касаещ празниците свързани с овцевъдството. Амбициите са всяка следваща година, участие да взема и нова балканска страна.

Незаменимо ще е и участието на Ути Бъчваров с най-големият тиган в България. В него той ще приготви на живо най-вкусното и най-голямо „Агнешко със зелен лук”. Всички гости ще могат да поседнат на най-голямата трапеза в България, с над 2000 седящи места, където да похапнат от гозбите на Ути и безплатния курбан който ще бъде  приготвен на събора.

Повече информация за събора четете в рубрика Прояви на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.