1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Повече от 25 винарски изби са заявили участие в тазгодишния "Фестивал на виното розе" в Казанлък

Повече от 25 винарски изби са заявили участие в тазгодишния "Фестивал на виното розе" в Казанлък

Той ще се проведе за трета поредна година в първите дни на юни

Повече от 25 винарски изби от цялата страна са заявили участие в тазгодишния "Фестивал на виното розе", който ще се проведе за трета поредна година в Казанлък в първите дни на юни. Събитието е част от календара на традиционния за общината Празник на розата, който всяка година привлича в Казанлък хиляди гости и туристи.

Сред акцентите в програмата на винения фестивал ще е базар-изложение, който ще се проведе във фоайето на казанлъшкото читалище "Искра" на 1 и 2 юни. На него ще бъдат представени над 250 вина от всички винени региони на България, пише regal.bg.

В събота следобед ще бъдат връчени и призовете на наградените вина в рамките на третото издание на Националния конкурс за розе – Казанлък 2013. Тази година за участие са изпратени 35 проби от реколта 2012, съобщи организаторът на фестивала Анна Дундакова.

Вината ще бъдат оценявани от 6-членно жури, включващо сомелиери, енолози и винени журналисти с председател доц. Христо Спасов от Университета по хранителни технологии в Пловдив. Всяка от пробите се оценява по 100-точковата дегустационна система, при която отделните характеристики на вината получават определен брой точки и сумата от тях дава окончателната оценка.

"Целта на конкурса е не да делим вината на добри и лоши, а да ги позиционираме според характеристиките и вкусовите им качества, да изтъкнем достойнствата им и да ги направим по-разпознаваеми за широката публика", обясни Анна Дундакова. Тя допълни, че всички изпратени розета са участвали или предстои да участват и в международни винарски конкурси.

Освен традиционните за конкурса награди, тази година за първи път ще бъде присъден и приз за дебют на розе. За отличие в тази категория се борят седем вина. Миналата година голямата награда на конкурса - "Златен киликс", бе присъдена на розето от серията Quantum на "Домейн Бойар".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.