1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Наводненията в Централна Европа засегнаха 700 чешки селища

Наводненията в Централна Европа засегнаха 700 чешки селища

Вълната на река Елба се насочва към Германия

Наводненията от последните дни засегнаха 700 чешки селища.  Близо 19 хиляди бяха евакуирани заради високите води на реките в Чехия. 2 хиляди души в Устецкия край имат проблем с питейната вода. Към тях водата пристига с цистерни.

Там, където обстановката вече е стабилизирана, хората започнаха да се връщат по домовете си. Най-критично беше в Усти над Лабем и Дечин, където водата тази сутрин достигна близо 11 метра. Вълната на река Елба сега се насочва към Германия и в близките часове се очаква да достигне Дрезден, предаде БНР.

Близо 2 000 военни помагаха по време на наводненията. 23 хиляди професионални и доброволни пожарникари, подсилени полицейски екипи и хеликоптери. Сега предстои много  работа по отводняване, отстраняване на щетите и хигиенизане, укрепване на някои диги и борба със свлачища, възстановяване на ключови комуникации. В някои от засегнатите региони се доставя питейна вода, предстои възстановяването на тока и топлата вода, нормализиране на движението на градския транспорт и железниците.

Министерството на финансите реши да подпомогне хората и фирмите в пострадалите райони като опрости напълно или частично данъците върху приходите им. Застрахователите отчитат 10 хиляди застрахователни събития, като по приблизителни данни щетите биха могли да нараснат от 96 000 до 7,5 млд. крони.

Вълтавските каскади имат достатъчно свободно място за евентуални нови вълни. Дебитът на водата в река Вълтава при Прага днес на обяд спадна до 1970 куб. м за секунда.

Междувременно река Дунав може да достигне в края на седмицата рекордно равнище в Будапеща, съобщиха унгарските власти. Нивото на водите, които причиниха хаос по-нагоре по течението в Бавария и Австрия, се очаква да достигне близо 9 метра в унгарската столица.

Обстановката в много райони на Германия остава критична. Въпреки че в някои региони вече пристъпват към отстраняване на последиците от стихията, водата продължава да се движи от южните към северните части на страната. В близките дни се очаква рекордно повишение на равнището на река Елба. В два окръга на провинция Долна Саксония вече е въведено извънредно положение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.