1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Тютюнопроизводителите излизат на протести

Тютюнопроизводителите излизат на протести

Девизът е "Да - на равнопоставеността, не - на дискриминацията!"

Тютюнопроизводителите излизат на протести от днес, 11 юли. Най-мащабният ще е на Дунав мост, където ще се присъединят и зеленчукопроизводители.

Протестът на земеделските стопани пред Министерството на земеделието и храните, насрочен за четвъртък, се отменя, съобщи председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България Цветан Филев. Министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков е приел поканата на представители на бранша да се срещне с тях в Русе на ГКПП "Дунав мост" - едно от трите места на протестните действия, които ще започнат днес в 9.00 часа.

Тютюнопроизводителите ще протестират още на граничните контролно-пропускателни пунктове "Капитан Петко Войвода" - Свиленград, и "Илинден" - Хаджидимово. Девизът на протеста е "Да - на равнопоставеността, не - на дискриминацията!". Българските производители настояват за равнопоставеност с европейските си колеги в директното европейско субсидиране. Протестните действия ще продължат до 22.00 часа, съобщи Цветан Филев. Той подчерта, че протестът не е политически, а икономически, но не изключи възможността за граждански действия и стачки, ако искането им не бъде разгледано. "Трябва ли да утежняваме бюджетът на България, след като може да получим европейски средства", попита председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите.

Асен Кючуков, заместник-председател на асоциацията, заяви, че протестът не засяга само българското правителство, но и целия Европейски съюз. Той уточни, че Гърция получава по 4 евро на килограм тютюн, а в Румъния получават по 65 цента за килограм домати. Не искаме да бъдем дискриминирани, а равнопоставени. Готови сме да стигнем и до Брюксел с протести, каза още Кючуков.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.