1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Вицепремиерът Даниела Бобева подкрепи концесионера "Юлен" за строителство в Пирин

Вицепремиерът Даниела Бобева подкрепи концесионера "Юлен" за строителство в Пирин

Снимка:

Националният парк има статут с втора по сила екологична защита след резерватите

Предишното правителство на ГЕРБ и настоящото на БСП се оказаха единодушни по въпроса за изграждането на втори кабинков лифт в Пирин. След закрита среща в Банско миналата седмица вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева подкрепи проекта на общината и концесонера на ски зоната - "Юлен" АД, чийто мажоритарен собственик е офшорна компания.

Зам.-министърът на икономиката Бранимир Ботев допълни, че държавата ще направи всичко необходимо за развитието на ски курорта. "Дали ще бъде втори лифт, дали ще бъде трети и т.н., но нещата, които са започнати, трябва да се надграждат и трябва да се довършат", каза Ботев, цитиран от БНТ.

Неясно как

В какво точно се изразява подкрепата предстои да се разбере, тъй като ново строителство в планината е забранено както от Закона за защитените територии, така и от Плана за управление на Национален парк "Пирин". Обещанията на Бобева и Ботев за нов лифт са в противоречие и с досегашните изявления на екоминистъра Искра Михайлова (ДПС). В интервю преди месец тя заяви, че няма намерение да променя плана на Пирин, както настояват общината и концесионерът, така че да се отмени забраната за нови строежи преди изготвянето на изцяло нов, което може да отнеме години. "Има ли смисъл да правим изменение на плана, когато готвим нов? Убедена съм, че новият е по-доброто решение", коментира тя тогава. Обществената поръчка за нов план за управление на Пирин беше блокирана от жалби и съдебни дела и най-вероятно ще се стигне до нов конкурс.

Михайлова говореше и за "прецизиране" на договора с концесионера "Юлен", свързван с Първа инвестиционна банка и един от основните й акционери – Цеко Минев, който е и председател на Българската федерация по ски. Позовавайки се на разминаване между текстовата и графичната част на контракта с държавата от 2001 г. "Юлен" разположи ски съоръжения и унищожи ествествената среда в Пирин върху спорна територия от около 650 дка. През май обаче Върховният административен съд окончателно потвърди твърдението на природозащитници, че един от лифтовете – този на Платото, е позволен от екоминистерството в нарушение на три закона и Плана за управление. Последствия от съдебното решение все още няма.

Подкрепата на Бобева за втората кабинка в Пирин е странна и на фона на заявките на правителството, че ще ограничи достъпа на офшорни компании, каквато е "Маренго трейдинг", основният акцинер в "Юлен" до публичен ресурс. Бобева обяви преди две седмици, че тези ограничения няма да намерят място в готвените промени в Закона за обществените поръчки, а ще се пише отделен закон за офшорките, пише "Капитал".

От всички власти

Правителството на Пламен Орешарски е четвъртото поред, което търси начин да даде зелена светлина на застроителните планове на "Юлен" в Национален парк "Пирин", чийто статут е с втора по сила екологична защита след резерватите. Презастрояването на Банско и създаването на свръхбаза от десетки хиляди легла, която трябва да се запълва, е причината за натиска за нарушаването на екологичното законодателство.

Зам.-министър Ботев обаче вижда в тази ситуация "огромен потенциал за развитие на ски туризма".  Цитирайки неназовани чужди експерти, той посочи, че България има възможност да посрещне четири пъти повече туристи в ски курортите ни – до 1.5 млн. на година, и вече е на "четвърто място сред най-популярните ски дестинации в ЕС".

"Строителството и застрояването на националните паркове и резерватите на България винаги е било свързано със защитаване интересите на мафията и явно и това правителство, независимо от обещанията му да се бори с офшорните компании, поощрява точно тези офшорни компании с неясна собственост", коментира природозащитникът Тома Белев пред БНР. По думите му самото изявление за подкрепа на проект, който не е преминал екологични оценки, е достатъчно за наказателна процедура. Брюксел вече откри такава срещу страната ни заради изграждането от "Юлен" на мост в планината, който няма екологична оценка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.