1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екоминистърът Искра Михайлова е привърженик на изработването на нов план за управлението на Пирин

Екоминистърът Искра Михайлова е привърженик на изработването на нов план за управлението на Пирин

Снимка:

За него са предвидени европейски средства, но има риск да не се усвои финансирането

Екоминистърът Искра Михайлова заяви, че решението за развитие на ски зоната в Банско ще зависи от изпълнението на проекта за нов план за управление на Пирин. За него са предвидени европейски средства, но има риск да не се усвои финансирането.

Ако в края на годината се провали проектът за подготовка на нов план за управление на Пирин, трябва да се актуализира сегашният план. Тогава ще се обсъжда в МС какъв подход да се избере. Единият е да се проведе нова процедура за развитие на ски зоната, а другият - да се приеме решението от февруари тази година на експертния екологичен съвет. С него се позволи ново строителство и затова бизнесът в Банско настоява за този вариант.

Когато се изработва нов план, се изработва за десетгодишен период от време. Там има последователност на мерките, които се взимат, не се работи на парче. Така че аз съм привърженик на изработването на нов план. Притесняваме ме обаче това, че той се забави изключително много, уточни министър Михайлова, цитирана от БНР.

Ако до края на годината не се подпишат договорите за изграждане на всички депа за отпадъци, ще бъдат изгубени европейски средства. За осем проекта има реален риск. От следващия планов период ние няма да имаме средства за финансиране на депа, което означава, че ангажимента си по договор за присъединяване и по директива трябва да изпълним или с национален ресурс, или по някакъв друг начин.

За проекта за газопровода "Южен поток" екоминистърът коментира, че предвидените условия към инвеститора гарантират, че няма да има увреждане на околната среда и риск за здравето на хората. Предвидено е възстановяване на хумусния слой на местообитанията, залесяване, като се мине  през опазване на всички археологически паметници по трасето и се стигне до един много голям брой от препоръки и мерки по отношение на защита на здравето на гражданите, подчерта Михайлова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.