1. Начало
  2. Интервюта
  3. Производство и преработка
  4. МЗХ готви промяна в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи

МЗХ готви промяна в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи

Снимка:

Бюрхан Абазов, заместник-министър на земеделието и храните

- Заместник-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов участва в третото издание на „Изложение на селските райони Тоскана-2013”. То се състоя от 12 до 15 септември във Флоренция - най-големият град и най-важен исторически, художествен и икономическо-административен център на един от водещите италиански региони – Тоскана. Известен със своето земеделие и с кулинарното майсторство, Тоскана е първият регион в Европа, одобрил закон срещу обработването и производството на ГМО. Г-н заместник-министър, как се представи България на изложение в район, популярен със земеделието и земеделските продукти?

- България участва за първи път в това изложение, въпреки че то си е традиционно и се провежда от няколко години насам. На нашия щанд бяха представени български вина, млечни и местни продукти. Като изложението беше с тематика „Хранително-вкусови продукти от регион Тоскана”.

- Любопитно е как бяха приети тези наши продукти, съпоставени с тосканските?

- Въпреки че точно регион Тоскана е известен с хранителните си продукти, нашите сирена и нашите местни продукти се оказаха доста интересни за италианците, поради това, че са с особени вкусови качества. И въпреки, че те имат подобни продукти, българските се посрещнаха много добре от италианските консуматори.

- Ще бие ли по търсене българското сирене или българският кашкавал прословутите варианти на пармиджано?

- Там конкуренцията е жестока по отношение на сирената, а и на месата също. Странното беше, че сиренето им се стори познато като продукт и като вкусови качества, но за съжаление веднага го идентифицираха с гръцко сирене, което не говори добре за нас. Това означава, че подобно бяло саламурено сирене, каквото е нашето, е по-известно в Италия с доставчикът Гърция.

- Да, известно е като сирене „Фета”.

- Да. За съжаление.

- Това трябва да ви е навело към съответните изводи, че трябва да се засили рекламата на прекрасните български продукти.

- Абсолютно. Всички бяхме единодушни, че този продукт, така или иначе, който е познат там, за съжаление, е познат като страна-доставчик друга държава и всички ние си направихме изводите. Освен представителите на министерството и самите производители си взеха бележка, че през следващия програмен период и то още през следващата година трябва особено да засилим всички мерки, които подпомагат промоцията на продукти в други страни.

- Да. Защото се оказва, че българските продукти имат изключително високо качество, широка гама вкусови характеристики. Харесват се на пазарите, но не се познават, не са известни.

- Този факт се потвърди още веднъж там. Въпреки, че те имат много подобни сходни продукти, както сред сурово-сушените меса, така и сред сирената. Но въпреки прословутото италианско прошуто, много добре беше посрещната нашата пастърма, която е подобие на сроден продукт. Същото може да се каже и за нашето бяло саламурено сирене - сред огромното разнообразие от сирена, които се произвеждат там, консуматорите го харесаха. И въпреки, че Италия, особено регион Тоскана е известен с многото подправки, които се ползват, все пак сме на една географска ширина, ние успяхме да ги изненадаме и с нашите подправки. Оказа се, че те въобще не са познати там, а именно на това се дължи характерният, особеният вкус на нашата продукция.

- Господин зам.-министър, какво успяхте да постигнете по време на вашите срещи и разговори в Тоскана?

- По време на това изложение имахме поредица от срещи с много от техните асоциации на различните производители. Там всеки бранш е организиран много добре и почти всеки вид производство си има асоциация. Разговаряхме надълго и нашироко с тях за организацията, която са създали, начините, по които функционират техните асоциации. От друга страна, имахме поредица от срещи и с тяхната администрация – на Министерството на земеделието на регион Тоскана, като се започне от министъра на земеделието на регион Тоскана, последваха разговори с тяхната Разплащателна агенция, с техния аналог на нашата Агенция по храните и се стигне до организаторите на това изложение.

- Успяхте ли да договорите бъдещи съвместни инициативи?

- С Джани Салвадор, министъра на земеделието на Тоскана, се разбрахме, че ще подготвим рамково споразумение, с което и те са съгласни, в което ще набележим темите, по които ще се кооперират регион Тоскана от една страна и нашето Министерство на земеделието и храните – от друга. Другото, което предложиха италианските партньори, е да организираме сътрудничество между регионите, което, знаете, е много популярно в Европа и много се насърчава. Ние сме в позицията да представим регион – български, който да си партнира с регион Тоскана на ниво междурегионално сътрудничество в рамките на Европейския съюз. От страна на регион Тоскана получихме уверението, че ще бъдем включени в мрежата от европейски региони по Програмата „Европа 2020”, където нашият регион също ще бъде един от 27-те региона, които в момента участват в тази организация и ще разширим сътрудничеството, не само на министерско равнище, а и между регионите.

- Господин заместник-министър, в земеделието към какви области проявяват интерес италианските партньори?

Италианските партньори проявиха особен интерес и готовност за сътрудничество в областите на: биоземеделието, на кооперирането между аграрните университети, на инвестициите в хранително вкусовата промишленост от италианска страна при нас, в производството на плодове и зеленчуци при нас, с идеята да се изнасят обратно за Италия. И аз им дадох конкретни примери на осъществени вече италиански инвестиции в земеделието, които работят и са факт, за което те останаха много удовлетворени, че началото е положено и частният бизнес си е намерил мястото. А оттук нататък чрез междуинституционалната подкрепа ще разширим идеите на частния бизнес да се кооперират двете страни.

- Очаквате ли посещения на италиански инвеститори и предвиждате ли срещи с браншови представители в земеделието у нас?

- Поканих италианския министър на земеделието на Тоскана и целия бизнес, който иска да инвестира в България на подобното изложение, което правим всяка година в Пловдив, а и на други такива подобни форуми. Поканата беше посрещната със задоволство.

- Ако ми позволите и по още една тема да поговорим - промени в законодателната област, готвени във вашето министерство. Стана ясно, че предлагате нови текстове, засягащи животновъдството, в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Бихте ли ни дали повече подробности? Какво ще постигнете с поправките?

- Да, готвим промяна в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, която ще даде възможност на нашите животновъди, хората, които притежават животни, да получават мерите и пасищата в съответното населено място без търг и конкурс. Това е отдавнашна мечта на нашите животновъди и отдавнашна наша идея, защото в момента положението, което заварваме като регулация е, че мерите и пасищата се отдават на търг и конкурс без значение дали искащият притежава животни или се занимава с животновъдство. В резултат на което голяма част, да не кажа почти всичките пасища и мери се печелиха на търговете от хора, които нямат животни и които след това с тези земи кандидатстваха по европейските фондове за директни плащания. По този начин нашите животновъди бяха тотално ощетени. Първо - като възможност да се добавят доходи от директните плащания и второ - като възможност да се пасат животните и да се развива нашето животновъдство. С тези промени ще се сложи край на тази практика. Предвиждаме наличните пасища и мери в едно землище да бъдат отдадени без търг и конкурс първо на животновъдите в населеното место, т.е. на хората, които притежават животни и след като техните искания бъдат удовлетворени, чак след това, ако остане земя или ако има още фондове, те да се раздадат на търг и на други земеделски производители. Така че това, което беше доста голям пропуск и порочна практика, не животновъди да получават мерите, просто ще бъде прекратено.

- Други законодателни промени готвите ли?

- Друга законодателна промяна се предвижда в Закона за подпомагане на земеделските производители, който е свързан и с Министерството на финансите. Отнася се за облекчения акциз на горивата, които ползват всички земеделски производители. Тази практика беше въведена при по-предното правителство, при последното беше отменена и сега ние го въвеждаме това обратно като практика. Което значително подпомага всички земеделски производители, които ползват горива и които в резултат на тази промяна в закона и съответно и на разрешение от Европа за догодина те ще получават за горивата, които ползват отстъпка в акциза. Това са двете добри новини, които имаме към нашите земеделски производители, които всъщност отдавна желаят и чакат тези промени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.