1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. В София се проведе дискусия по конкретните оперативни програми за новия програмен период

В София се проведе дискусия по конкретните оперативни програми за новия програмен период

В края на този месец се очаква и първата консолидирана версия на Програмата за развитие на селските райони

 „В момента се договаря нова програма „Храна за бедни“, която ще залегне в програмния период 2014-2020 година“. Това съобщи пред журналисти заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова. Тя припомни, че такива средства най-нуждаещите се получават и сега по линия на земеделските програми, но в следващия програмен период финансирането ще се поеме от Европейския социален фонд. Конкретните средства, които страната ни ще получи по програмата, са в процес на договаряне, но правителството ще положи усилия те да са повече от индикативно заложените.

Вицепремиерът взе участие в публичната дискусия „Деветте европътя пред България до 2020: предизвикателствата пред бизнеса“, която се организира от в-к „Труд“ със съдействието на представителството на Европейската комисия в София.

„Дебатът за начина на усвояване на еврофондовете е много важен, там имаме европейски законодателни инструменти, които в голяма степен ни дават рамката как да ги управляваме и ние се съобразяваме с нея“, посочи Златанова в отговор на журналистически въпрос.

Тя изрази удовлетворение от факта, че с днешната дискусия започват дебатите и по конкретните оперативни програми за новия програмен период. „Там са истинските мерки, които ще помогнат на бизнеса, на земеделците, на социалните партньори и на всеки един гражданин“, посочи вицепремиерът. „За мен еврофондовете са едно упражнение по тиймбилдинг за българските политици, защото там трябва да работим заедно“, коментира още Златанова.

„Сериозен напредък е постигнат и по отношение на подготовката на част от бъдещите оперативни програми. Проекти на по-голямата част от тях са в доста напреднал етап на своето разработване и са изпратени за предварителни консултации с ЕК. Това са оперативните програми: „Региони в растеж“, „Транспорт и транспортна инфраструктура“ и „Околна среда“. При някои програми тече вече втори кръг от неформални консултации. Предстои изпращане на проекти на ОП „Развитие на човешките ресурси“, ОП „Иновации и конкурентоспособност“, ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ и ОП „Добро управление“. Подготвена е и първа версия на програмата за рибарство, а в края на този месец се очаква и първата консолидирана версия на Програмата за развитие на селските райони“, отбеляза в изложението си Зинаида Златанова.

„Необходимо е да се отбележи и фактът, че официалното представяне на Споразумението за партньорство и оперативните програми пред ЕК зависи от две важни решения на ниво Европейски съюз, които ще определят до голяма степен конкретните срокове и дати, които влизат в националния график за изпращане на документите. Това са приемането на Многогодишната финансова рамка и приемане на регламентите, свързани с новата кохезионна политика на ЕС“, допълни заместник министър-председателят.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.