1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Обвинение в пиратство срещу "Грийнпийс"

Обвинение в пиратство срещу "Грийнпийс"

Екоактивисти се опитаха да привлекат световното внимание върху дейността на енергийния гигант "Газпром" в Арктика

Русия започна разследване по обвинение в пиратство срещу четирима руснаци и 26 чужденци. Екоактивистите се опитаха да привлекат световното внимание върху дейността на енергийния гигант "Газпром" в Арктика и извършиха протест в Баренцово море на 18 септември. Ако бъдат признати за виновни, членовете на екоорганизацията могат да получат присъди до 15 г., предаде АФП.

На 18 септември "зелените" щурмуваха петролна платформа на "Газпром". Двама от активистите – финландец и швейцарец, взеха на абордаж съоръжението. На следващия ден служители на Федералната служба за сигурност /ФСС/ предприеха ответни действия и стовариха десант от хеликоптери на кораба на природозащитниците "Арктик Сънрайз". Корабът, който плава под холандски флаг, във вторник хвърли котва в акваторията на пристанище Мурманск, след като беше ескортиран дотам от руски военни кораби. Засега е неясно дали обвинения ще бъдат повдигнати срещу всичките 30 души от екипажа на "Арктик Сънрайз" или само срещу двамата, покатерили се на петролната платформа.

Говорителят на Следствения комитет /еквивалент на американското ФБР/ Владимир Маркин заяви пред медиите, че местните власти са започнали разследване по обвинение в пиратство, извършено от организирана група. И предупреди, че екоактивистите ще бъдат съдени независимо от поданството си.

От Грийнпийс критикуваха действията на руските власти и съобщиха, че вече били получили над 400 000 имейла в своя подкрепа за проведената акция в Баренцово море. Те твърдят, че операцията на руските командоси е незаконна, тъй като ледоразбивачът на еколозите се намирал в международни води, т.е. бил извън юрисдикцията на Москва.

На борда на "Арктик Сънрайз" има представители на 16 различни държави. Представители на техните консулски служби са поискали да им бъде осигурена възможност за среща с техните сънародници, за което руските власти обещали съдействие.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.