1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Необходимо е съгласието на ЕС, за да бъде удължен мораториумът върху продажбата на земеделска земя на чужденци

Необходимо е съгласието на ЕС, за да бъде удължен мораториумът върху продажбата на земеделска земя на чужденци

Снимка:

България е земеделска страна и хората, които се занимават в тази сфера са между 15-16%

Субсидии за фермерите ще има, заяви министърът на земеделието и храните Димитър Греков в предаването „Лице в лице“ по bTV. Той напомни, че от 2008 г. досега изплащането е било в различни срокове. „Ние искаме това да става по-рано. През януари ще получат цялата сума всички земеделски производители, които имат подадени коректни данни“, добави министър Греков. Той поясни, че за това ще са необходими около 1,1 млрд. лв., като за 45 дни тези пари ще се върнат от Европа. „Отворихме диалога със земеделските производители. Той трябва да бъде конкретен и точен за това кое е възможно и кое не е възможно“, каза още министърът.

Министър Греков обясни, че за да бъде удължен мораториумът върху продажбата на земеделска земя на чужденци, е необходимо съгласието на ЕС. Според него, ако се постигне удължаване на мораториума до 2020 г., ще се даде възможност за окрупняване на земята. Министърът изтъкна, че България е земеделска страна и хората, които се занимават в тази сфера са между 15-16%, докато в други държави този процент е между 4 и 6. Проф. Греков изтъкна, че е важно да достигнем производителността на  тези страни в традиционни за България отрасли като зеленчукопроизводство, трайни насаждения и животновъдство.

Министърът коментира и повдигнатите обвинения в „Напоителни системи“.  Той изтъкна, че министерството е направило пълен анализ на състоянието на дружеството и е подаден сигнал до службите. Министър Греков допълни, че са открити нарушения в дейността на „Напоителни системи“ и отбеляза, че дружеството на практика е доведено до фалит – то има натрупани задължения за около 22,5 млн. лв. Министърът отбеляза, че за изваждането на тръбите са платени 4,5 млн. лв., а от скрап са получени около 2,5 млн. лв. По нареждане на министър Греков тази дейност е преустановена.

Министърът на земеделието и храните сподели, че от Китай има голям интерес за типично български стоки като сирене, биопродукти, вина и различни типове месни продукти. Китайската страна е изявила желание за инвестиране у нас в сектора на техническите средства. В момента текат преговори за сглобяване на китайски трактори в България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.