1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Парламентът прие удължаването на мораториума върху продажбата на земеделска земя на чужденци

Парламентът прие удължаването на мораториума върху продажбата на земеделска земя на чужденци

Снимка:

Против предложението на "Атака" категорично гласуваха от ДПС

Парламентът прие предложението на "Атака" за удължаването на мораториума върху придобиването на право на собственост върху земя на територията на България от страна на чужденци и чуждестранни юридически лица до началото на 2020 г. Решението подкрепиха 171 депутати, 38 бяха против, а 12 се въздържаха. Против него категорично гласуваха от ДПС, предаде Агенция КРОСС.

Депутатите отхвърлиха предложение за редакция на мораториума с допълнение на следните текстове: Решението възлага Министерски съвет да предприеме всички необходими действия за обявяването на мораториума. По силата на решението Министерски съвет трябва да подготви законодателни промени за налагане на ограничения относно придобиването на земеделска земя. За отхвърляне на решението гласуваха 216 народни представители, от които 103 - „за". 64 - „против", а 49 - „въздържал се".

Депутатите отхвърлиха предложение на Янаки Стоилов от Коалиция за България със следния текст: Във връзка с отпадане от 1 януари 2014 г. на мораториума за придобиване на собственост върху земя от граждани и юридически лица от Европейския съюз, Народното събрание реши: възлага на Министерския съвет да предприеме необходимите действия и да предложи законодателни промени, които да гарантират интересите на Република България и на българските граждани по отношение на придобиването на земи от земеделския и горския фонд. Гласуваха 224 народни представители, от които 112 - „за", 110 - „против", 2 - „въздържал се".

Предложението на "Атака" за удължаване на мораториума бе подкрепено миналата седмица и от парламентарната комисия по европейски въпроси. Комисията по външна политика обаче не подкрепя налагането на мораториума.

"Цената на българската земеделска земя е една от най-ниските в ЕС. Цената на декар земеделска земя в Ирландия е над 10 пъти повече от цената на земеделската земя в България. Страната ни разполага с 37 милиона декара земеделска земя. Тя може да бъде оценена на над 16 милиарда лева или около 12 пъти по-малко от стойността на Фейсбук", коментира от името на вносителите лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Не трябва да допуснем разграбване на най-ценния стратегически ресурс на българската нация, посочи Сидеров. Той цитира допитване, според което над 70% от българите искат удължаване на забраната.

"Стандартът на българина е по-нисък от стандарта на средно европейския гражданин и ако няма забрана това ще постави българите в неравнопоставено положение спрямо чужденците, които имат по-добри финансови възможности. Само България и Румъния нямат предоговорен преходен период, трябва да се предприеме всичко възможно тази забрана да се удължи", подчерта Караянчева и обяви, че ще гласува "за" удължаване на мораториума.

Депутатът от "Коалиция за България" Антон Кутев обаче призова ГЕРБ първо да наложат мораториума в тяхната парламентарна група. Кутев коментира информацията, че депутатът от ГЕРБ Стефан Господинов е продал 10 дка земя на офшорна фирма. Тази сделка е за 750 000 евро, това е 75 000 евро на декар продажба земя на чужденци. От своя страна Господинов взе думата и заяви, че тази информация не е вярна и ще съди Кутев за клевета.

Предлаганият мораториум в едната си част е неизпълним, заяви от своя страна председателят на комисията по външна политика Янаки Стоилов. Той напомни, че за да се удължи забраната за продажба на земи на чужденци България трябва да преговаря с всички страни членки на ЕС. Дори и да се започнат преговори, до края на годината нищо няма да се постигне, дори и да се убедят част от европейските държави, в началото на 2014 година забраната ще падне без България да е убедила всички свои партньори в ЕС, каза още Стоилов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.