1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Успокояване на ситуацията с изкупуването на тютюна прогнозира земеделският министър Греков

Успокояване на ситуацията с изкупуването на тютюна прогнозира земеделският министър Греков

Снимка:

Климатичните условия в момента са неблагоприятни

Успокояване на ситуацията с изкупуването на тютюна прогнозира земеделският министър Димитър Греков, след като проведе среща с представители на фирмите прекупвачи на суровината и председателя на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев. На редица места в страната производители на тютюн се оплакаха, че изкупуването се бави с повече от 3 седмици, както и от ниските изкупни цени.

Днес пред журналисти Греков обясни, че причината за това е в климатичните условия, които не са добри за осъществяване на изкупуването и транспорта на суровината. Той заяви, че тютюн се изкупува при по-висока влажност и дори наличие на мъгла, докато топлото и слънчево време не са най-подходящата среда за това. Греков посочи, че изкупуването на сортовете "Вирджиния" и "Басми" е почти към своя край, докато това на ориенталския сорт ще приключи през февруари, пише news.ibox.bg.

По думите на Цветан Филев обаче, това е прекалено дълъг срок и качеството на суровината ще се влоши, а от там и изкупните цени на тютюна. Филев се надява изкупуването да стане в максимално бързи срокове, както и да бъдат достигнати нивата на миналогодишните изкупни цени.

Греков коментира и предложението за въвеждане на минимални изкупни цени на тютюна, което дойде от представители на ДПС, като по думите му това е въпрос, който трябва да бъде решен в Парламента. Други промени, които се предвиждат са създаването на национален регистър на тютюнопроизводителите, който ще включва и размера на обработваните площи.

Пред журналисти Филев каза още, че ще настоява за двойно увеличение на държавната субсидия за тютюнопроизводителите от 2015 година. В бюджета за 2014 г. е предвидено субсидията да бъде 100 млн. лв. или със 17 млн. повече от тази, която производителите получиха за 2013-та.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.