1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Кръгла маса за развитието на малките и средни селскостопански производители организира НДСВ

Кръгла маса за развитието на малките и средни селскостопански производители организира НДСВ

Дискусията ще се проведе в Пловдив

Днес, 6 март, от 14:00 часа ще се проведе кръгла маса на тема „Развитие на малките и средни селскостопански производители и подпомагане на достъпа им до европейско финансиране”, Пловдив, Международен панаир, зала Прес-клуб. Участие ще вземат представители на институциите и заинтересованите страни в селскостопанския сектор и аграрната наука. 

Целта е да се покажат различията между целите на Общата селскостопанска политика, от една страна и състоянието и перспективите на селските райони в България, от друга. Моделът на развитие в аграрния сектор, изграден на основата на изключително окрупнени земеделски стопанства, непознати в Европа, води до  постепенното унищожаване на селските райони, на цели отрасли и на аграрната наука.

Организаторите на кръглата маса се водят от разбирането, че е крайно необходимо приемането на национална стратегия за развитие на селските райони през следващите десет години. Стратегията трябва да бъде изградена на основата на два стълба - малките и средни земеделски производители и ресурсите на  българската аграрна наука.

Извеждайки на преден план развитието на селските райони, е необходимо българската държава да обезпечи този процес чрез:
- адекватна промяна в нормативните документи, отнасящи се до жизнеността на малките и средни земеделски производители;
- използване на ресурсите на аграрната ни наука чрез държавни поръчки;
- осигуряване на достъп до европейски средства на малките и средни земеделски производители в партньорство с аграрната ни наука.

Участие ще вземат д-р Антония Първанова – евродепутат и лидер на НДСВ, проф. Трифон Дарджонов, доц. Десислава Димитрова, д-р Елена Николова, Петко Добрев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.