1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Светлана Боянова: През новия програмен период на ПРСР средствата за големите производители ще намаляват

Светлана Боянова: През новия програмен период на ПРСР средствата за големите производители ще намаляват

Снимка:

Страната ни не е взела основни решения, свързани с прилагането на преките помощи от 2015 г.

Много собственици на земеделски земи вече искат да прекратят договорите си с арендаторите, изкушени от обещаните субсидии за малки ферми. Това твърди Светлана Боянова, директор на Института за агростратегии и иновации (ИАИ) и бивш зам.-министър на земеделието, цитирана от "Сега".

Според Боянова хората масово са подведени от политици като Лютви Местан, които твърдят, че дребните стопанства ще получават по 1250 евро годишно, а тази сума изобщо не е гарантирана. Всъщност според европравилата помощта може да е между 500 и 1250 евро, а България още не е решила какъв ще е бюджетът на тази схема, нито на какви условия трябва да отговарят фермерите, които ще се възползват от нея. Всяка държава сама преценява колко пари да отдели за новата мярка за най-малките, но сумата може да е най-много до 10% от бюджета за директни плащания. Тези помощи ще се отпускат по съвсем лека процедура, но получателите им няма да имат право на никакви други субсидии на площ.

Светлана Боянова обясни, че през новия програмен период средствата за големите производители ще намаляват. С колко, не е ясно, защо страната ни не е взела основни решения, свързани с прилагането на преките помощи от 2015 г. нататък. Освен че до 10% могат да са за дребни стопанства, 30% от пакета помощи ще трябва да се заделят за т.нар. зелени плащания. За младите фермери се предвижда специална добавка, за която ще могат да се ползват до 2% от пакета субсидии. Други до 13% може да се насочат към сектори в затруднено положение, а 2% - за отглеждащите протеинови култури. При положение че още не са ясни точните бюджетни граници на тези мерки, не се знае и каква ще е субсидията за единица площ.

Боянова обясни, че според симулация, направена от института, ако България прилага преразпределително плащане, зелени плащания, схема за малки стопанства и за млади фермери на максималния позволен процент, средствата за най-едрите значително ще намалеят. Стопаните, които имат между 1000 и 2000 дка, ще взимат по 30 лв. директна субсидия, а фермерите със земя между 20 и 30 хил. дка - по 24 лева. "Големите са притеснени, че от сигурни 30-31 лв. ще паднат на 24 лв.", поясни Христо Цветанов от ръководството на ИАИ.

Факт е, че зърнопроизводителите, сред които са най-едрите земевладелци, вече поискаха 25% от Програмата да бъдат прехвърлени към директните плащания, за да може парите за тях да се увеличат с 83 млн. евро на година, или с по 14 евро на хектар. Освен това големият агробизнес обяви, че заради специалната помощ за най-малките имало риск да започне дробене на стопанства.

Според анализ на МЗХ през 2012 г. 54 500 стопани са взели до 500 евро субсидия, а 13 350 са получили до 1000 евро. От съюза на градинарите твърдят, че с въвеждането на помощта до 1250 евро броят на дребните ферми може да се удвои. Производителите на плодове и зеленчуци, които са основно малки, намаляват ежегодно, като през последните 10-15 г. производството на плодове е спаднало 11 пъти, а на зеленчуци - 9 пъти, а в същото време ядем и преработваме 80% вносни плодове и зеленчуци, твърдят от бранша.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.