1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. НС прие на първо четене промени в Закона за защита на конкуренцията

НС прие на първо четене промени в Закона за защита на конкуренцията

Поправките се отнасят за регулацията на отношенията между производителите и доставчици на стоки и големите търговски вериги

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за защита на конкуренцията. Поправките се отнасят за регулацията на отношенията между производителите и доставчици на стоки и големите търговски вериги и бяха приети със 123 гласа "за" от депутатите на "Коалиция за България", ДПС и "Атака", а няколко души от ГЕРБ гласуваха "въздържал се".

Според вносителите му, проектът ще създаде условия за осъществяване на последователна политика за защита на националните пазари, производството, доставката и дистрибуцията на стоки и услуги и да предотврати използването на нелоялни търговски практики. 

С него се въвежда понятието "значителна пазарна сила" за предприятие, което самостоятелно или съвместно с други се ползва от позиция, равностойна на господстваща, представляваща позиция на икономическа сила, която му позволява да следва поведение до съществена степен независимо от доставчици, потребители и крайни потребители, тъй като неговите доставчици или купувачи са зависими от него.

Предвижда се критериите за определяне и оценка на пазарното положение на предприятията да се определят в Методика за извършване на проучване и определяне на пазарно положение на предприятията на съответния пазар.

Въвежда се задължение за предприятията със "значителна пазарна сила" да направят промени в проектите на типови договори и/или общи условия, когато това е необходимо за привеждането им в съответствие с правилата на конкуренцията, да поддържат на интернет страницата си публикувани одобрените типови договори и/или общи условия и да ги прилагат в отношенията си с доставчици или купувачи.

Поправките целят връщане на пазарните принципи при договарянето и са отговор на антипазарните практики, прилагани досега от търговските вериги, обясни Корнелия Нинова, която е сред вносителите. Според нея веригите поставят на българските производители такива условия за намаляване на цените, което води до продажба под себестойност и фалити.

Нинова цитира части от договори между търговските вериги и производителите, които забраняват на даден доставчик да работи с друг техен конкурентен и попита дали това е пазарно. Нинова смята, че веригите налагат върху производителите и такси - такси за рожден ден, такси за промяна на името на фирмата, такси за реклама върху количките в обекта и много други.

Нинова заяви още: "Категорично не са верни и аргументите, че Европа щяла да ни накаже. Европа казва, че държавите членки не следва да бъдат възпирани за национални закони по посока защита на конкуренцията, които възпрепятстват господстващо положение, цитира част от европейски разпоредби "червената" депутатка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.