1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Днес е Велики четвъртък - по традиция се боядисват великденските яйца

Днес е Велики четвъртък - по традиция се боядисват великденските яйца

Обредът изисква това да става рано сутринта, според някои - преди изгрев слънце

Днес е Велики четвъртък - денят от Страстната седмица, на който по традиция се боядисват великденските яйца. Обредът изисква това да става рано сутринта, според някои - преди изгрев слънце.

Първото яйце задължително трябва да е червено - символ на пролятата кръв на Спасителя. Докато боята още не е изсъхнала с яйцето се рисува кръст върху челата на децата и се натриват бузките им - за здраве.

Първото яйце се пази в къщата в продължение на година, за да носи успех и щастие на домакините. Второто яйце също се боядисва в червено. То ще бъде занесено и оставено в църквата след празничната литургия в полунощ на събота срещу неделя.

На Велики четвъртък се замесва и тестото за великденските козунаци. Най-често те се оформят като плитка, а в средата на мястото на усукването на тестото да се поставят шарени яйца.

За семействата, които не успеят да изпълнят ритуалите днес, се дава втора възможност - да боядисат яйцата и да омесят козунаците в събота. След въздържанието на Разпети петък съботата е денят за довършване на подготовката за празника.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.