1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европейската комисия не е спирала плащания за България по ПРСР

Европейската комисия не е спирала плащания за България по ПРСР

В момента се извършва чисто счетоводна процедура, свързана с разходите за 2013 г.

2 години може да продължи спорът между България и Европейската комисия за 396,1 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони. Едва след края на процедурата ще стане ясно дали и колко пари губи страната ни. Това обясни вчера Светлана Александрова, и. д. шеф на Дирекция “Развитие на селските райони” в земеделското министерство.

България се обяви против предложено от Брюксел решение, което би ощетило страната. Според него близо 400 млн. евро са поставени под риск заради пропуски по авансови и други плащания на проекти за периода 15 октомври 2012 г. до 15 октомври 2013 г., писа “24 часа”.

За първи път постоянните ни представители в Комитета по селските райони са възразили остро и са гласували против решението. В него от непризнаване на вече направени разходи са заплашени още Румъния, Гърция, Испания, Белгия и Дания.

В следващите 2 месеца ще има технически срещи и ще предоставим цялата искана допълнителна информация, каза и зам.-министърът на земеделието Явор Гечев. Според него никой на този етап няма право да казва, че има загуба или спиране на пари по Програмата за развитие на селските райони. Спорните 396 млн. евро били разплатени и възстановени на България, а сега ставало дума за счетоводното уравняване на финансовата година.

Всъщност Еврокомисията не е уточнила в изпратеното у нас писмо как точно се е получила сумата от 396 млн. Само е посочено, че е по проекти от мерки 123, 223, 226, 313, 321 и 322 на Програмата за селските райони. Последните 2 са за общински проекти, а другите са т.нар. горски мерки за залесяване.

Одиторите от “Делойт” оспорват, че по авансовите плащания на общините България е платила повече от разрешението до 50% от стойността на проектите. Проблемът се получава, защото индикативните стойности на обществените поръчки са по-големи от постигната цена после при търговете. Така реално се получават по-големи от 50% аванси.

ЕК има забележки и по самите обществени поръчки на общините. С някои от тях България е съгласна. Например е посочено, че има спечелили търгове с гаранции от по 100 години, както и фирми, които вземат поръчката заради кратък срок на изпълнение, но после го удължават с анекси. Така накрая се оказва, че техните условия и цени са по-лоши от класираните на второ място фирми.

Около 180 проекта за купуване на превозни средства по мярката за селски туризъм ще бъдат отказани. ЕК смятат, че не отговарят на целите на Програмата, и управляващият орган ще изпрати писмо до Фонд “Земеделие” те да не бъдат одобрени, обясни Явор Гечев. В годините назад обаче вече били финансирани 60 проекта за коли и яхти. Сумата не била голяма, но можело и за тях да има проблеми с Брюксел.

Европейската комисия не е спирала плащания за България по Програмата за развитие на селските райони, заяви вчера, 16 април, и говорителят на ЕК по въпросите на селското стопанство Роджър Уайт. Той уточни, че в момента се извършва чисто счетоводна процедура, свързана с разходите за 2013 г., и е твърде рано да се спекулира дали страната ни ще загуби пари по Програмата и какъв ще е техният размер.

“Имаме нужда от още малко време, за да проверим точно какви разходи са били направени през миналата година. Това обаче не означава, че автоматично ще спрем плащания. Предстои въпросът да бъде обсъден и се надявам, че до няколко седмици ще бъдем в състояние да приключим тази процедура”, обясни Роджър Уайт.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.