1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Без съществена промяна остават цените на яйцата

Без съществена промяна остават цените на яйцата

В три области се наблюдава седмично понижение с 0,01 лв./брой

По данни на ДКСБТ през периода 9 – 16 април 2014 г. средните цени на едро и на дребно на яйца за страната като цяло се задържат на нивата от предходната седмица. Изключение прави средната цена на дребно на яйца – размер М в големите търговски обекти, която се  понижава с 0,03 лв./бр.

По области, яйцата от размер М се предлагат на едро на цени от 0,16 лв./бр. (Велико Търново) до 0,21 лв./бр. (Смолян). В три области се наблюдава седмично понижение на цените с 0,01 лв./бр. (Варна, Силистра и Хасково), докато само в област Сливен е налице повишение, с 0,01 лв./бр.

Средно за страната, цената на дребно на яйца – размер М в големите търговски вериги (ГТВ) намалява с 0,03 лв./бр. спрямо предходния седмичен период до 0,23 лв./бр. Стойностите по области се движат в интервала от 0,19 лв./бр. (Варна) до 0,27 лв./бр. (Разград). В девет области се отчита седмично поевтиняване на продукта в рамките на 0,01 - 0,05 лв./бр., най-значително във Велико Търново, Ловеч и Плевен.

Средната цена на дребно на яйца – размер L в големи търговски вериги остава без промяна спрямо предходния седмичен период (0,29 лв./бр.).

Предлагането на яйца - размер L в ГТВ е в ценовия диапазон от 0,24 лв./бр. (Шумен) до 0,32 лв./бр. (Враца, Монтана и Русе). Седмични отклонения на цените са регистрирани в девет области, като в шест от тях стойностите намаляват в рамките на 0,01 - 0,02 лв./бр., а в други три се покачват от 0,01 лв./бр. до 0,03 лв./бр. (Русе).

Средните за страната цени на яйца – размер М и размер L в другите търговски обекти (ДТО) се запазват на нивата от предходния седмичен период – съответно 0,23 лв./бр. и 0,25 лв./бр.

По области, цените на яйцата – размер М в по-малките магазини варират от 0,20 лв./бр. (Русе) до 0,26 лв./бр. (Перник и София). Само в три от областите се отчита седмично изменение на цените - понижение с 0,01 лв./бр.

Яйцата - размер L се търгуват в ДТО на цени от 0,21 лв./бр. (Русе) до 0,28 лв./бр. (Перник и Хасково). В почти цялата страната цените остават на нивата от предходната седмица. Само в областите София и Шумен се отчита поевтиняване на яйцата от този размер, съответно с 0,02 лв./бр. и 0,01 лв./бр.

Средно за страната, цената на яйца – размер L в по-малките търговски обекти е с 0,04 лв./бр. по-ниска от тази в големите супермаркети, докато средните цени на яйца - размер М в двата типа търговски обекти са равни.

През периода на наблюдение маржът между цените на едро и тези на дребно на яйца - размер М е средно 0,04 лв./бр. както в ГТВ, така и в ДТО. Най-голяма разлика между цените на едро и дребно е налице в Русе за големите супермаркети (0,09 лв./бр.) и във Велико Търново и Ямбол - за по-малките магазини (0,08 лв./бр.). 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.