1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. През тази година производителите на плодове и зеленчуци ще получат 15 млн. лв. от държавния бюджет

През тази година производителите на плодове и зеленчуци ще получат 15 млн. лв. от държавния бюджет

435 фермери са получили средства през 2013-та, докато през тази те ще бъдат над 1500

Фиксираната субсидия от 15 млн. лв. по схемата за специфично подпомагане на производителите на плодове и зеленчуци и увеличеният брой кандидати по нея през тази година са довели до драстично намаление на единичната финансова помощ, която ще получи всеки фермер. За един тон зеленчуци и плодове през тази година ще бъдат платени 84.10 лв., докато преди година те са били 177 лв., или над два пъти повече. Фермерите от сектора настояват разликата да бъде компенсирана по логиката на допълнителните пари, насочвани към тютюнопроизводството.

15 млн. лв. от държавния бюджет

През тази година производителите на плодове и зеленчуци ще получат 15 млн. лв. от държавния бюджет под формата на субсидии, като сумата беше същата и миналата година. От Фонд "Земеделие" обясниха, че те ще бъдат изплатени в първата половина на май. Средствата се дават за качество, като от тях могат да се възползват фермерите, отглеждащи домати, чушки, краставици, ябълки, череши, праскови, кайсии и др.

От сайта на земеделското министерството се вижда, че определената сума за един тон продукция е 84.10 лв. Това се оказва значително по-малко спрямо миналата година, когато за тон са били получавани 177 лв. От ведомството обясниха пред "Капитал Daily", че причината е в огромното увеличение на кандидатите за субсидии. През тази година заявените качествени плодове и зеленчуци са за близо 170 хил. тона, което е със 112% повече от миналата година. Тогава те са били за общо малко над 80 хил. тона. Данните показват и троен ръст на кандидатите. През 2013 г. средства са получени от 435 фермери, докато през тази те ще бъдат над 1500.

От сектора смятат, че увеличението на кандидатите трябва да се компенсира с увеличение на парите по мярката. "Субсидиите за тютюн бяха увеличени заради по-голямото производство, докато за обявяваните за приоритетни плодове и зеленчуци това не се случва", коментира Цветан Цеков, председател на експертния съвет по плодове и зеленчуци в Асоциацията на земеделските производители. В действителност през лятото на миналата година кабинетът на Орешарски отдели допълнителни над 11.5 млн. лв. за тютюневия сектор при актуализацията на бюджета, а през тази година увеличи парите от 73 на 100 млн. лв. И при двата случая производителите настояваха за по-високите нива на финансиране именно заради увеличената по думите им реколта от тютюн.

Обещания за повече средства

Макар няколко поредни правителства да определят овощарството и зеленчукопроизводството за основен приоритет, схемата за подпомагане на този отрасъл беше стартирана едва за кампанията през 2012 г. Сега земеделското министерство обещава, че през следващата година, когато официално влизат в сила и правилата за новия програмен период, към сектора да бъдат насочени повече средства. По линия на директните субсидии от ЕС това трябва да стане чрез т.нар. преразпределителни плащания. При тях за заявените първи 300 дка за подпомагане се получават с 15 лв. повече от средната субсидия, която е около 30 лв. Очаква се от тези пари да се възползват основно именно производителите на плодове и зеленчуци, чиито стопанства обработват такива площи. Вторият приоритет на този сектор трябва да бъде заложен в Програмата за развитие на селските райони при кандидатстването с проекти. Въпросната програма беше изпратена за одобрение в Брюксел едва преди месец и половина, като надеждите на агроминистерството са да започне да действа през есента.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.