1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Работна група в ИАРА подготвя промени в Закона за рибарството и аквакултурите

Работна група в ИАРА подготвя промени в Закона за рибарството и аквакултурите

Предвижда се 25 на сто от събраните такси от билети за любителски риболов да отиват за зарибяване

25 на сто от събраните такси от билети за любителски риболов да отиват за зарибяване на водни обекти в страната, предлага работната група в ИАРА, която подготвя предложенията за промени в Закона за рибарството и аквакултурите (ЗРА).

Предложението е обсъдено с голяма част от риболовците, браншовите организации в сектора и партньори на ИАРА, заяви зам.-директорът на агенцията пи рибарство и аквакултури г-жа Маргарита Петкова. Тя допълни, че дори има идея  за създаване на Национален фонд, който да разпределя средствата за зарибяване. Така ще се осмисли таксуването на любителския риболов и най-вече ще възпитаме в риболовците грижа към опазване на биоразнообразието и защита на природата, каза още г-жа Петкова.

През последните години държавата не е отделяла средства за зарибяване, още повече, че такова изискване няма в сега действащия закон, отбелязаха участниците в работната група. „Трябва да отбележим, че зарибявания по водоемите в страната се извършват от ловно-рибарски сдружения, клубове по спортен риболов и любители риболовци, на които дължим много“, заяви г-жа Маргарита Петкова.

„Нашата задача е да увеличим любителите риболовци, защото те до известна степен се явяват наши партньори и по отношение на контрола на много места“, каза още тя.

Работната група е обсъдила и идеята за по-стриктен и надежден контрол при издаването и отчитането на риболовните билети, тъй като има случаи на  фалшиви риболовни билети. Във връзка с промените в Закона предстоят срещи и на работните групи за стопанския риболов и аквакултурите.

Предложенията за промени в Закона за рибарството и аквакултурите ще са готови след като бъде окончателно гласуван в ЕК регламента за новия фонд за Морско дело и рибарство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.