1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. С над 188 ха са разширени защитените зони "Крайморска Добруджа" и "Комплекс Калиакра"

С над 188 ха са разширени защитените зони "Крайморска Добруджа" и "Комплекс Калиакра"

Допълнителнителните теренни проучвания са реализирани от Института за биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН

С около 485 ха се разширява площта на защитените зони за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна в България след като правителството е добавило една нова зона – "Девненски хълмове" (297 108 ха). С над 188 ха са разширени териториите на защитените зони "Крайморска Добруджа" и "Комплекс Калиакра".

Разширението на мрежата "Натура 2000" е резултат от допълнителни теренни проучвания, реализирани от Института за биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, обясняват от пресслужбата на кабинета.

Помолен за коментар за "Дневник", Тома Белев от "Зелени балкани" определи мярката като  "рутинни действия". По думите му, ако кабинетът приеме резултатите от картирането, завършило миналата година, ще трябва да увеличат защитената зона с още поне 2%.

По този повод Стефан Аврамов от Фондация "Биоразнообразие" коментира, че приветства всяко разширяване на мрежата "Натура 2000", но според него първи приоритет на Министерството по околна среда и водите би трябвало да бъде обявяването на защитена зона Рила буфер, която "виси заради офшорни заменкаджийски и  ски лобита". За нейното обявяване настоява и Европейската комисия, но българската държава вече трето правителство не предприема действия. Аврамов припомни и за отправения към ЕК въпрос на евродепутата от ДСБ Светослав Малинов за Рила буфер, на който комисията отговаря, че чака България да си свърши работата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.