1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Най-големият аквариум в България ще бъде в Русе

Най-големият аквариум в България ще бъде в Русе

За първия учебен ден тази година в града ще отвори врати първият екомузей

Най-големият аквариум в България ще бъде в Русе. За първия учебен ден тази година в града ще отвори врати първият екомузей, който ще приюти в себе си гигантския аквариум. Това съобщи директорът на Историческия музей в Русе доц. д-р Николай Ненов. Той допълни, че водният басейн между четирите стени на музея ще съдържа 60 хил. литра вода, които ще станат дом на над 35 вида риби.

"Освен впечатляващия аквариум, в една от залите на музея ще бъде представена по достъпен начин връзката между човека и природата, което е и идеята на целия музей", допълни Ненков. В експозиция под името „С бабуш по Дунав - приятели и врагове на рибаря“ ще бъде показано как си съжителстват рибарите по река Дунав и животните около тях.

Околността се слави и с много други природни забележителности, като пещерата Орлова чука и именно по неин модел в друга зала на музея може да се види макет на пещера, в който да се разгледат и над 10 000 вида прилепи. За да бъде автентично преживяването, аудиоефекти ще пресъздават покапването на вода по стените на пещерата, пише novinar.bg.

За любителите на животинския свят ще бъдат изложени кости на бозайници отпреди 6000 години - мастодонти, мамути и др. За по-реален досег с фауната ще има и специална зала, в която ще могат да се гледат научнопо-пулярни филми. За по-малките музеят ще предлага различни видео игри с научна тематика.

Това пренасяне на живата природа между стените на сградата на улица "Етър" всеки ще може да разгледа срещу 4 лева, а на по-малките ще струва само левче. Целият проект е финансиран от Брюксел. Той включва още обновяване на самия Исторически музей и Лапидариума и възлиза на общо около 4 млн. лева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.