1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. 130 години от създаването на организираното ловно движение в България

130 години от създаването на организираното ловно движение в България

Снимка:

Тържественото честване се състоя в старопрестолния град Велико Търново

„Преди 130 години Вашите предшественици от старопрестолния град Велико Търново поставят началото на организираното ловно движение у нас. С това те стават основатели на идеята за национално обединение на ловците, на техните усилия за опазването на дивеча, за издигане и усъвършенстване на ловното дело и на ловния спорт”. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов по време на тържественото честване по случай отбелязването на 130-годишнина от създаването на организираното ловно движение в България, във Велико Търново.

Зам.-министър Абазов се обърна от името на министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков към 130-те хиляди ловци и риболовци у нас с пожеланието да бъдат достойни и отговорни наследници на богатите ловни традиции.

„Радвам се, че България е избрана за домакин на Генералната асамблея на Международния съвет по лова и опазването на дивеча (CIC) през 2015 година, което е наш общ успех”, отбеляза зам.-министър Бюрхан Абазов. Той изрази своята увереност, че МЗХ ще продължи да провежда политиката на държавата за развитие на ловното стопанство на страната ни, която съответства на изискванията на една модерна европейска държава.

Тържествата започнаха с откриване на изложба под надслов „Дивото“ в изложбени зали „Рафаел Михайлов“. Показано бе оригиналното знаме на първото ловно дружество „Сокол“, създадено в Търново през 1894 г., както и множество оригинални снимки и документи от историята на ловното движение.

По-късно пред паметник “Майка България“ бяха поднесени венци и цветя на признателност. В парадът на ловните знамена от цялата страна се включиха зам.-министър Бюрхан Абазов, началникът на кабинета на министъра Кънчо Кънчев, главният секретар на МЗХ Ася Стоянова, парламентарният секретар на МЗХ Атанас Добрев, изпълнителният директор на ИАГ инж. Григор Гогов, областният управител на Велико Търново Георги Рачев, кметът на общината инж. Даниел Панов, председателят на УС на Ловно рибарско дружество „Сокол 1884“ Димитър Йорданов и председателят на Съюза на ловците и риболовците в България Иван Петков.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.