1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на пшеницата на нивото на реколта 2013

Цените на пшеницата на нивото на реколта 2013

Очаква се новия доклад на американския департамент по земеделие на 11 юли

През последната седмица продължи тенденцията за спад на цените на пшеницата в Европа, пише в анализ специализираният портал agrarheute.com. Причините за това са от една страна добрите прогнози за новата реколта в Европейския съюз, от друга натискът върху цените от страна на пазара зад Океана. В края на миналата седмица цените на пшеницата стигнаха най-ниската си точка от начало на кампания 2014.

Една от причините затова бяха празничните дни в САЩ.  Преди година по същото време с началото на кампания 2013 цените на пшеницата бяха на сходни нива. Подобна беше ситуацията и при другите зърнени култури. Нови импулси в търговията както при пшеницата, така и при царевицата и соята се очакват след излизането на новия доклад на експертите от американския департамент по земеделие на 11 юли.

Тогава ще стане ясно, как прогнозите за състоянието на американския и европейски пазар, както и на крайните запаси ще се отрази на развитието на пазара. Освен това развитието на царевицата може да повлияе и върху цените на пшеницата. През последната седмица цените на пшеницата в Европа достигнаха 6-месечно дъно. В Париж котировките се понижиха до най-ниската си стойност от 14 август 2013 година насам.

Анализатори припомнят, че тогава тя се е продавала при 183 евро за тон. Последва обръщане на цените и увеличаване на европейския експорт. Търговията в Париж на 4 юли затвори при цена от 184 евро и половина за тон.  Това е с почти 3 евро под нивото от предходната седмица.

Тази седмица търговията започна с леко повишение на цените. На пазарите за директни продажби почти нямаше промени в цените. Хлебната пшеница в Хамбург със срок на доставка през септември се продаваше в петък при цена от 189 евро за тон, което е незначително поскъпване в сравнение с предходната седмица.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.