1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. От 2015 г. се предвижда да бъде въведена отделна схема за млади земеделски стопани

От 2015 г. се предвижда да бъде въведена отделна схема за млади земеделски стопани

Специални преференции целят привличане не млади хора в сектора

От 2015 г. се предвижда да бъде въведена отделна схема за млади земеделски стопани, които започват дейност в земеделието. Целта е да се стимулира навлизането на млади хора в сектора. По този начин фермерите на възраст до 40 г., които получават директни плащания на площ ще имат надбавка от 25% от размера на плащането по СЕПП. Това се казва в Концепция на Министерството на земеделието и храните относно прилагането на директните плащания в Република България от 2015 г.

Плащането се отпуска за срок от пет години, тъй като цели намаляване на трудностите в първоначалния период след създаването на предприятието. В бъдещия период за допълнително директно подпомагане на младите земеделски стопани ще бъде отделен бюджет до 2% от финансовия пакет за директни плащания. Чрез въвеждането на предложените специални преференции за младите фермери се прилагат финансови стимули за подобряване на възрастовата структура на заетите в земеделието. Надбавката се предвижда да бъде за първите 30 ха от стопанствата на младите фермери като по този начин се въвежда консистентност със Схемата за преразпределително плащане.

Кандидатите за получаване на субсидия по схемата за млади земеделски стопани трябва да имат съответните професионални умения и познания, които да бъдат доказани: завършено средно образование в областта на селското стопанство или ветеринарната медицина, или средно икономическо образование със земеделска насоченост; и/или завършено висше образование в областта на селското стопанство или ветеринарната медицина, или висше икономическо образование със земеделска насоченост; и/или удостоверение за завършен курс от минимум 150 часа или свидетелство за професионална квалификация в областта на селското стопанство. По този начин се въвежда съгласуваност с изискванията на Програмата за развитие на селските райони и се намалява риска от изкуствено създадени условия за получаване на подпомагането.

Подробна информация за концепцията на МЗХ за прилагането на директните плащания в България от 2015 г. четете в рубрика Актуално на портала.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.