1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. ELIOS 200 от CLAAS

ELIOS 200 от CLAAS

Трактор с калибър

През 2009 година, CLAAS представи гамата ELIOS 200, компактен, лек и пъргав трактор за индивидуални изисквания с мощност до 88 к.с.. С въвеждането на новото поколение, серията вече е водена от нов модел с максимална мощност до 103 конски сили. Неговите компактни размери и множество опции за ново оборудване го правят удобен за ежедневната работа.

Модел

Максимална мощност* (кВт/к.с.)

Максимален усукващ момент*

(Nm)

ELIOS 240

76/103 (вкл. увеличение на мощността от 11 к.с. с CPM**)

406

ELIOS 230

68/92

366

ELIOS 220

62/84

334

ELIOS 210

55/75

309

**CPM (CLAAS POWER MANAGEMENT): Допълнително ускорение за двигателите на тракторите на CLAAS, налични в определени експлоатационни състояния

2081041_500
Гъвкав специалист

ELIOS 200
е претендент за всички приложения, където класическите стандартни трактори в този клас са ограничени от техния размер, например от тесни или ниски хамбари и по стръмни склонове. Неговите предимства са ниския център на тежестта, с ниска проектна височина, по-малка от 2,40 м с кабината, и неговата маневреност (радиус на завой 3,73 м). И с новата серия, ELIOS става още по-компактен. Предната връзка и PTO са интегрирани толкова добре, че е възможно да се намали предния навес с 24 см. В допълнение към по-добрата видимост, предимството на предните приспособления като косачка са в състояние да се приспособят към неравен терен дори по-бързо, отколкото преди. За да се даде възможност на ELIOS 200 да се използва в някои страни с лиценз за кола, допустимото общо тегло може да бъде ограничено до 3.5 т. Това е особено полезно за обща употреба. Предният товарач, системите за контрол на електро-хидравликата и PTO също да гарантират, че тракторът е изключително гъвкав. Тези характеристики правят ELIOS особено подходящ за животновъдните предприятия, пасищните ферми и обработваемите земи в планинските райони. Въпреки това, клиентите от сектори, различни от селското стопанство, като например общини и градинарски дружества, работещи в ниски оранжерии, също избират ELIOS.

Избор на мощност

Благодарение на целия набор от опции и комбинации за възможно оборудване, всеки потребител може да прибави, което той сметне за подходящо за нуждите му. Например, всеки модел се предлага с платформа и ролбар или с или без стъклен покрив. ELIOS 230, 220, и 210 също са налични без задвижване на четирите колела.

Има и три нива за опции за оборудване  на следните задни скорости на PTO (power takeoff):

  • 540 об/мин
  • 540/540 об ECO
  • 540/1000 об/мин

В допълнение, скоростите на PTO от 1000 или 540 об/мин ECO се предлагат като допълнителни екстри. Контролът на PTO се поддържа хидравлично на всички модели. Ако тракторът има предаване за обърнато изместване (технологията REVERSHIFT), електро-хидравличен PTO и превключване на четирите колела се предлага като опция, която работи лесно, с натискането на един бутон.

Смяна на предавките, с четири предавателни варианта

Обновеният лост REVERSHIFT позволява оптимална работа, независимо от положението на волана. Като цяло, има четири възможни варианта на предаване. За модели без задвижване на четирите колела, е налице предаване 12х12 с механично обратно преместване и минимална скорост от 1,5 км/ч. За модели със задвижване на четирите колела, има предаване 24x24 с механично обратно преместване и механично намаляване или TWINSHIFT Powershift. За допълнителен комфорт и бързи завои с предния товарач, предаването 24x12 с REVERSHIFT с обърнато изместване и TWINSHIFT Powershift е идеалният избор. Всички задвижващи се машини на четирите колела, са с минимална скорост от 500 м/ч, тъй като верижното предаване е стандартна характеристика.

Хидравлика за всички сценарии

Новият ELIOS се предлага с избор от две хидравлични системи за захранване. Хидравлична помпа с дебит от 59 л/мин ефективно доставя всички хидравлични нужди на потребителите. За взискателните хидравличните механизми сравнително бързо се зареждат за работа, когато с помощта на предния товарач, тракторът може да бъде оборудван с 59 л/мин помпа за системите за контрол и 26 л/мин помпа за задната връзката. Четирите електронни лампи могат да бъдат монтирани за да позволят по-широка система за контрол на оборудването, за да бъдат използвани. Те се управляват с помощта на два електронни клапана и джойстика ELECTROPILOT. ELECTROPILOT е особено подходящ за използване като удобен инструмент за управление на предния товарач. Всички електрически клапани могат да регулират количеството и времето.

2094921_500

Ергономична работа

Цялата кабина е била преразгледана, за да се оптимизира ергономичността за новата серия. Всички основни контролни панели сега са лесно достъпни и разположени върху страничната конзола в дясно. Позицията на кормилната колона може да се регулира поотделно. Новите модели също имат работни светлини в предната част. Освен това, на новия ELIOS, предните товарачи са монтирани фабрично.

Стандартна машина с памет за скоростта на двигателя

ELIOS работи наистина тихо, благодарение на 3,4 литровите, четири-цилиндрови двигатели с FPT турбокомпресор, зареден въздушен охладител и виско-вентилатор. С CPM (CLAAS POWER MANAGEMENT), двигателят с 92 к.с. на модела ELIOS 240 е в състояние да постигне до 11 к.с. допълнителна мощност за PTO и използването на транспорта и максимален въртящ момент от 406 Nm. Благодарение на филтрите за дизелови частици с автоматична регенерация, новият ELIOS отговаря на изискванията на стандарта за емисии IIIB на (Tier 4i). Дизеловият филтър за твърди частици се намира под капака, така че водачът да има видимост към полето.
С електронното комън рейл впръскване, стандартният ELIOS има памет на двигателната скорост, а втора памет се предлага като опция. Скоростта на двигателя може да бъде прецизно регулирана с натискането на един бутон.

CLAAS се предлага на Българския пазар от фирма Рапид КБ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.