1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В Генерал Тошево ще се проведе Празник на лавандулата

В Генерал Тошево ще се проведе Празник на лавандулата

От 2011 г. страната ни е на първо място в света по добив на лавандулово масло

Под мотото „Лавандулата – бъдеще и перспективи за малките земеделски стопанства“, в град Генерал Тошево ще се проведе Празник на лавандулата. Проявата е насрочена за 26 юли и е част от Национален фестивал. 

Съществен принос в производството на лавандулово масло у нас имат стопанствата от община Генерал Тошево. Това става повод втората среща от Националния фестивал на лавандулата да се проведе в Добруджа. Първото издание на празника се проведе на 12 юли в община Чирпан. Статистиката показва, че площите с лавандула в страната през 2012 г. са били над 36 хиляди декара. Две години по-рано в община Генерал Тошево са се отглеждали едва 1000 дка. Сега посевите с маслодайната култура са нараснали многократно и само са една година са създадени нови 2000 дка насаждения. Една от причините за завишения интерес са мерките по ПРСР за подпомагане на малките стопанства. Като втора причина производителите сочат добрите добиви на лавандулов цвят и масло през последните две-три години. От 2011 г. страната ни е на първо място в света по добив на лавандулово масло.

Празничният 26-ти юли ще стартира с базар на продукти от етерично-маслената култура. Съществена част от празника е посветена на малките жители на община Генерал Тошево. Работна среща ще събере на едно място агроспециалисти, земеделски стопани и собственици на дестилерии, за да обсъдят проблемите и бъдещето на маслодайната култура у нас. Празничната програма включва изпълнение на танцови състави, детски формации, огнено шоу-спектакъл и концерт на Нелина.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.