1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. CAC определи допустими нива за съдържанието на арсен в ориза

CAC определи допустими нива за съдържанието на арсен в ориза

Източник на замърсяването са водите за напояване

Нови, максимално допустими нива за съдържанието на арсен в ориза, определи Комисията по кодекс алиментариус.  Според новия стандарт, количеството не бива да надвишава 0,2 мг на килограм.

Комисията по кодекс алиментариус посочва, че замърсяването на ориза с арсен е проблем, който се среща в някои азиатски страни. Там оризищата се напояват от подземни води, изпомпвани от плитки тръбни кладенци.

Арсенът може да предизвика тумори, лезии на кожата, сърдечно-съдови заболявания, диабет, увреждане на нервната система и мозъка.
Световната организация препоръчва намаляване на някои антимикробни вещества, които могат да имат неблагоприятни ефекти върху човешкото здраве. Също така бе постигнато споразумение и  за максимално допустимите граници на остатъчни вещества от пестициди в царевицата.

Комисията има за основна цел защита здравето на потребителите и осигуряване на справедливи практики в областта на търговията с храни. Република България е член на Комисията по Кодекс алиментариус от 1969 г. 

Членовете на Кодекса покриват 99% от населението на света. Все повече и повече развиващи се страни активно участват в процесите на кодекса. Активното членство в Кодекса помага на страните да се съревновават/конкурират в усложнените световни пазари и да подобрят безопасността на храните за собственото си население.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.