1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Над 520 млн.евро са влезли в българската икономиката по ПРСР и програмата за развитие на сектор „Рибарство“

Над 520 млн.евро са влезли в българската икономиката по ПРСР и програмата за развитие на сектор „Рибарство“

Управляващите очакват плащанията по ОПОС да бъдат възстановени до няколко седмици

В писмо до българските власти генералните директори на Генерални дирекции „Вътрешен пазар и услуги“ и „Регионална и урбанистична политика“ на Европейската комисия приветстват приетата на заседание на  Министерския съвет от 9 юли 2014 г. – Национална стратегия за развитие на сектора обществени поръчки 2014-2020 година. Подчертано е, че Стратегията се фокусира върху важните мерки, насочени към цялостна реформа на сектора на обществените поръчки в България.

Над 520 млн. евро са средствата влезли в българската икономика по Програмата за развитие на селските райони и Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство“ по време на управлението на сегашното правителство. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Данните на Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС показват, че в периода 1 януари 2007г. - 31 март 2013г. по двете програми са сертифицирани 45% от бюджета. Към 1 юли 2014 г. размерът на сертифицираните разходи възлиза на 2 234 587 304 евро или 68% от бюджета.

Успоредно с финализирането на Споразумението за партньорство между България и Европейската комисия* и отделните програми за периода 2014-2020 година, националните власти усилено работят по възстановяване на временно прекратените плащания по Оперативните програми „Околна среда“ и „Регионално развитие. Очакванията са, че плащанията по ОПОС трябва да бъдат възобновени до няколко седмици, а по ОПРР най-късно през есента“, се посочва още в съобщението на МС.

*България е сред 19-те държави-членки на ЕС, чиито Споразумения за партньорства са обект на финален преглед от органите на Комисията преди скорошното им одобрение. Приетата Стратегия за обществени поръчки се явява ключов документ по изпълнение на общите предварителни условия за ефективното усвояване на средствата от Европейския съюз 2014-2020 и финализиране на Споразумението за партньорство между България и Европейската комисия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.