1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Над 9 млн. лева получиха предприятия, общини и училища

Над 9 млн. лева получиха предприятия, общини и училища

По-голямата част от средствата са по частни и общински мерки на Програмата за развитие на селските райони

По-голямата част от средствата, 8.8 млн. лв., са по частни и общински мерки на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Останалите 416 хил. лв. са за доставки на плодове в цялата страна по схемата „Училищен плод”. Средствата са платени в рамките на последната седмица и половина.

Субсидиите по ПРСР включват последните 6 млн. лв., преведени от ДФ „Земеделие” на 16 юли. Около 3.8 млн. лв. са за 6 преработвателни предприятия, които изпълняват проекти по Мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”. Фирмите инвестират в преустройство на две мелници, модернизиране на винарна, цех за сладолед и два фуражни цеха. Платени са и 1.9 млн. лв. за ремонт на храмове и общинска инфраструктура по мерките 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” и 322 „Обновяване и развитие на населените места”. Те са за църквата „Св. Троица” в област Търговище и храма „Св. Архангел Михаил” в област Хасково, както и за общините Правец, Генерал Тошево и Бойница.

Други 1.5 млн. лв. са за осем стопанства, купили техника с пари от бюджета на Мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”. Останалите суми са предимно за селски туризъм и бизнес извън земеделието (мерки 311, 312, 313), както и за Местни инициативни групи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.