1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Законът за билките трябва да се промени

Законът за билките трябва да се промени

Браншовици предлагат въвеждане на билкарски билет, подобен на ловния

Законодателството, което регулира билкарството у нас, трябва да се промени. В момента то не подпомага развитието на бранша.

Според Българската асоциация на билкарите и гъбарите трябва да се обърне внимание на сектора, тай като той дава прехрана на много хора в страната.

„У нас дейността на нашия бранш се регулира от Закона за лечебните растения, който трябва вече да бъде усъвременен. По мнение на Асоциацията този закон е предимно рестриктивен, той цели опазването на околната среда, но не бих казала, че допринася по някакъв начин за развитието на нашия бранш.Това е много, важно, защото билкарството е цял икономически отрасъл“, заяви за Агро БГ Марлена Стоянова- председател на Българската асоциация на билкарите и гъбарите.

Необходимо е да бъде изработена актуална стратегия за бранша, допълни Стояновска. Сред предложенията на браншовиците за промени в законодателството са отпадането на таксите за бране на билки и въвеждане на билкарски билет, подобен на ловния. Те искат още отпускане на средства за по-доброто представяне на страната ни на международни панаири, както и организиране на курсове по билкарство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.