1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. С 8,3% е поевтиняла захарта във Велико Търново

С 8,3% е поевтиняла захарта във Велико Търново

Цена на едро на захарта за страната намалява с 1,4%

Най-голямо понижение на захарта през изминалата седмица от 8,3% е регистрирано в област Велико Търново. Това показват данните от редовния седмичен анализ на комисията по стоковите борси.Спад в  цените  на захарта е имало общо в 14 области на страната. Поскъпване на захарта се наблюдава в четири области – по-слабо изразено в София (с 0,8%), Силистра (с 2,5%) и Варна (с 5,5%) и по-значително в Смолян (с 11,5%).
През изминалата седмица средната цена на едро на захарта за страната намалява с 1,4% на седмична база, до 1,37 лв./кг. Предлагането на тържищата е в ценовия диапазон от 1,06 лв./кг до 1,74 лв./кг, съответно в Добрич и Варна. В четиринадесет области се регистрира седмично намаление на цените с между 0,8 и 8,3%, най-чувствително във Велико Търново. Поскъпване на захарта се наблюдава в четири области – по-слабо изразено в София (с 0,8%), Силистра (с 2,5%) и Варна (с 5,5%) и по-значително в Смолян (с 11,5%).
Средно за страната, цената на дребно на захарта в големите търговски вериги  е 1,63 лв./кг, с 1,2% по-ниска спрямо предходната седмица. По области, стойностите варират от 1,32 лв./кг (Стара Загора) до 1,79 лв./кг (Разград, Враца и Монтана). Разнопосочни седмични изменения на цените се регистрират в четиринадесет области, в интервала от -3,9% (Шумен) до +6,5% (Пловдив и Плевен).
При търговията с бяла захар в другите търговски обекти  средната цена за страната се запазва на ниво от 1,66 лв./кг. По области, стойностите се движат в границите от 1,40 лв./кг (Хасково) до 1,95 лв./кг (Смолян). Изменение на цените на седмична база се наблюдава в четири от областите, като при всичките е налице понижение на стойностите, в рамките на 1,7 – 3% (Шумен).  
През наблюдавания седмичен период цените на дребно на захарта в магазините на големите вериги  са средно с 0,03 лв./кг по-ниски от тези в другите търговски обекти, като в Смолян разликата в тази посока достига до 0,33 лв./кг. В единадесет от областните центрове цените в по-малките магазини са с между 0,06 и 0,22 лв./кг по-ниски в сравнение с тези в големите вериги.
Средно за страната, цените на дребно на захарта в големите търговски вериги са с 0,26 лв./кг по-високи от цените на едро, а тези в по-малките магазини – с 0,29 лв./кг. Най-голяма  разлика се наблюдава за големите магазини  в Добрич – 0,49, а за останалите търговски обекти – в Ямбол – 0,62 лв./кг. В областите Варна, Стара Загора и Шумен цените на захарта в големите супермаркети са с между 0,01 и 0,13 лв./кг по-ниски от тези на едро. Подобна е ситуацията и в по-малките магазини във Варна, където се отчита средна цена, с 0,09 лв./кг по-ниска от тази на едро за същата област.

 

Етикети захар, цени
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.