1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Влошеното качество на питейната вода от яз. „Боровица“ може да се дължи на изпробването на нов реагент за пречистване

Влошеното качество на питейната вода от яз. „Боровица“ може да се дължи на изпробването на нов реагент за пречистване

Снимка:

От няколко дни от чешмите в Кърджали, Момчилград и околните села тече кафява вода, негодна за пиене

Депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева сезира Окръжната прокуратура в Кърджали за влошеното качество на питейната вода от яз. „Боровица“ и продължаващото многократно завишение на нейната мътност. От няколко дни от чешмите в Кърджали, Момчилград и околните села тече кафява вода, негодна за пиене. Официалната позиция на „ВиК“ е, че това се дължи на проливните валежи, които са предизвикали авария на съоръженията в пречиствателната станция.

„Има съмнения, че аварията в пречиствателната станция се дължи не само на високата мътност на водата от яз. „Боровица” вследствие на проливните валежи, но и на изпробването на нов вносен реагент за пречистване на водата, който не е снабден с изискуемите документи и сертификати за безопасност и не е разрешен за ползване на българския пазар”, се казва в писмото на Караянчева.

Тя настоява да бъде удостоверено дали новият реагент е тествен в реално време, вместо да се приложи първо в лабораторни условия, спазена ли е процедурата за подбор и прилагане на химически вещества за пречистване на водата и защо представителите на фирмата-доставчик на този реагент са имали достъп до пречиствателната станция и са се намесвали в технологичния процес.

Язовир  “Боровица” се  намира 38 км северозападно от гр. Кърджали. Общия обем на язовирното езеро е 27,3 х 10 м3. Пречиствателна станция за питейна вода е в експлоатация е от 1991 година, като капацитета и е до 800 л/сек.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.